Тепер, аби рефінансувати комерційні банки на термін більше 14 днів, НБУ змушений погоджувати це з Кабміном.

Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків: "Наше ставлення - це негативне. Бо відповідальність лежить на НБУ і з нього спитають. Це розпорошення відповідальності, яке є небезпечне для системи в цілому".

Нова схема, на думку Асоціації українських банків, не дозволяє фінустановам забезпечити рівний і чесний доступ до кредитів НБУ. Складається враження, що такою політикою уряд та Нацбанк намагається знищити більшість фінустанов країни і ніхто не зважає, що за кожним банком стоять клієнти та вкладники.

Втім турбуватися банкам зарано. Нацбанк перевірив діяльність комерційних установ і залишився задоволеним. 17 найбільших банків в Україні наростили капіталізацію. І це завдяки правильній позиції НБУ, який пом’якшив низку вимог до фінустанов. Втім банкіри так не вважають.

Андрій Оністрат, перший заступник голови правління комерційного банку: "Якби у нас в політиці все владналося, то ми би через місяць-два могли би зупинити відтік депозитів. Але там ніхто домовитись не може, і люди повинні не вірити, і виходить те що відходить - відтік грошей".

Сподіваючись на допомогу держави, банкіри обіцяють піти назустріч людям: відтермінувати або реструктуризувати сплату валютних кредитів. Але поки для багатьох банків це лише обіцянка. Уже у 4-ох запроваджено тимчасову адміністрацію. Вони жодних виплат не проводять. Тому вкладники намагаються випередити ситуацію і вчасно забрати свої гроші навіть зі стабільних банків. Такий ажіотаж б’є по всій системі. Коли повернеться довіра, повернуться і гроші громадян.


Переглядів: 886
Поширень: 0