Верховна рада скасувала ухвалений 21 травня закон про мораторій на відчуження заставоутримувачем житлової нерухомості громадян в період кризи. Таким чином, банки остаточно отримали право відбирати квартири в кредитних боржників.

ВР відмовилася підтримати пропозицію президента Віктора Ющенка про відхилення закону "Про захист майнових прав громадян в період виходу економіки України зі стану фінансової кризи". За відповідну пропозицію глави держави проголосували 26 депутатів із 426, зареєстрованих у залі.

В той же час, за подолання вето на вказаний закон проголосували 56 депутатів. Таким чином, закон вважається відхиленим.

У документі, ухваленому 21 травня, зокрема відзначалося: "На період виходу економіки України зі стану фінансової кризи вводиться мораторій на набуття заставоутримувачем чи іпотекоутримувачем права звернення стягнення на предмет застави чи іпотеки в разі, якщо предметом застави чи іпотеки є житлова нерухомість, в якій постійно проживають громадяни".

Ющенко ветував цей документ 26 червня поточного року.

Нагадаємо, у вівторок, 17 листопада, Рада також подолала вето президента на закон про відчуження земельних ділянок для суспільних потреб.

Відтепер в Україні дозволено викуповувати, а в разі незгоди власника, відчужувати земельні ділянки для будівництва доріг, стадіонів, будівель для органів влади та в інших суспільно корисних потребах.


Переглядів: 758
Поширень: 0