Масовий продаж активів, вилучених банками як застави у компаній - неспроможних боржників, може початися в другій половині 2010 р. Про це, виступаючи на круглому столі «Хто інвестуватиме в українські компанії в 2010 р.», заявив перший заступник голови правління «Промінвестбанку» В\'ячеслав Юткін.

«Цей ринок сьогодні більше мертвий, чим живий. Коли з\'явиться ринок на такий товар? Це, швидше за все, друга половина року, або 3-4 квартал 2010 р.», - заявив В.Юткін.

Він пояснив, що банкам сьогодні нецікаво проводити реструктуризацію заборгованості клієнтів шляхом їх поглинання.

«Банки - дуже складний механізм для володіння непрофільними активами, - сказав В.Юткін. - Якщо взяти структуру кредитної заборгованості «ПІБа», ми сьогодні володіли б, починаючи від пароплавів і літаків, і закінчуючи рядом готелів, які знаходяться у нас в заставах. За рік роботи (у «ПІБа») не було жодного такого активу. Є достатньо цікаві заборгованості, але як правило такі активи - на стадії псевдобанкрутства. Компанії оголошують себе псевдобанкрутами і намагаються через суди забрати все, що знаходиться в заставі».

В.Юткін підкреслив, що «володіння такими речами повинне виноситися на інші компанії». «Але, на жаль, бум, який існував в Україні, - і кредитний, і бум нерухомості, привів до того, що те, що знаходитися в заставі у банків, оцінене настільки високо, що після переоцінки, яка відбулася з осені 2008 р., активи стали достатньо низької вартості, іноді взагалі з відсутністю ринкової вартості. Вони просто не затребувані. Думаю, пройде ще рік-два, коли ми зможемо скласти реальну ціну цим активам і говорити про реструктуризацію або можливість пропозиції таких активів іншим компаніям», - резюмував В.Юткін.


Переглядів: 1034
Поширень: 0