робочий візит в ЦюріхНаприкінці вересня робоча група у складі шести фахівців-спеціалістів різних департаментів Вінницької міської ради відвідала із робочим візитом місто Цюріх. Вінницьких чиновників ознайомили із інноваційними підходами керівництва м. Цюріх до розробки та реалізації стратегічного плану розвитку. Крім того, під час робочого візиту швейцарській стороні було представлено інформацію про процеси стратегічного планування, які відбуваються у Вінниці, та інформацію про вже виконані заходи в рамках реалізації Концепції «Вінниця-2020: комфортне, сучасне європейське місто».

робочий візит в ЦюріхСьогодні Цюріх є одним із найуспішніших та найбільших міст Швейцарії. Стабільний розвиток і стійка економічна позиція у швейцарському місті зумовлені в тому числі і реалізацією стратегічного плану муніципального розвитку. На сьогоднішній день у Цюріху діє стратегія розвитку до 2025 року, яка розроблялась фахівцями відділів муніципалітету та зовнішніми експертами. Перший випуск стратегії відбувся ще у 2007 році. Цьогоріч документ було актуалізовано, але й надалі із ним проводитиметься постійна робота щодо оновлення у відповідності до потреб та з урахуванням змін законодавства. Відтак процес стратегічного планування у швейцарському місті відбувається постійно. У 2025 році Цюріх буде містом, яке має достатньо робочих місць для населення, безпечним містом з багатьма соціальними проектами та сильним партнером для околиць і Швейцарії в цілому. Також через 14 років Цюріх у відповідності до розробленої стратегії розвитку стане містом з оптимальною якістю життя, відмінною культурою, об\'єктами інфраструктури та екологічними умовами, а також фінансовим робочий візит в Цюріхцентром міжнародного значення та інноваційним місцем для знань та науки.

Швейцарські фахівці підійшли до формування загальної стратегії Цюріху як до побудови своєрідного «даху» будівлі, який періодично потребує оновлення у відповідності з сучасними потребами. На прикладі того ж «даху» роль підтримуючих елементів конструкції відіграють локальні стратегії. У Цюріху таких локальних стратегій існує декілька. Зокрема, стратегія еволюційного просторового розвитку RES (програма планування забудови міста - удосконалення житлових масивів, створення умов для розвитку економіки, утримання ландшафтних зон, створення приміщень для відпочинку, занять спортом та культурних заходів тощо).робочий візит в ЦюріхНаступна локальна стратегія - стратегія мобільності Цюріху. За цією стратегією місто сприяє розвитку громадського транспорту, кореспонденції та доступності районів, популяризації велотранспорту. Крім того, існує стратегія стосовно ефективного використання енергії «2000-ватне суспільство» та інші, які у поєднанні формують спільну стратегію розвитку Цюріха.

«Цей нестандартний підхід був би цікавим і корисним у процесі формування стратегії Вінниці, адже ми маємо певні напрацювання у галузі локальних програм розвитку, - говорить начальник відділу стратегії розвитку департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Олена Гузлякова. - Цікавим досвідом для нашого міста є також спосіб залучення населення до стратегічного розвитку - у Цюріху проводяться міські дебати в рамках програми розвитку міста. Це триденний он-лайн форум, упродовж якого понад 3,5 тисячі відвідувачів розмістили понад 2 тисячі постів та коментарів на різні теми». За словами Олени Гузлякової, експертна група робочий візит в ЦюріхЦюріху оцінюватиме результати дебатів до кінця року. Далі прийматиметься рішення щодо внесення відповідних змін та доповнень до локальних програм розвитку міста та стратегічного плану.

Окрім того, робоча група із Вінниці знайомилися із роботою Департаменту соціальної служби Цюріха. Основними пріорітетними напрямками роботи департаменту є консультації громадян з питань захисту дітей, працевлаштування, прийомних дітей, молоді; координація пропозицій; підготовка інформаційних матеріалів. При департаменті працює відділ «координації районів». Працівники відділу працюють над моніторингом проблем кожного району, організацією місць дозвілля для населення та обговорення проблем. Крім того, організовуються проекти, що сприяють покращенню життя громадян.

робочий візит в ЦюріхУ тих місцях, які вважаються проблемними (місця скупчення людей, які вживають алкоголь, наркотики, психотропні речовини тощо) будують ігрові майданчики, відкривають кафе. Це призводить до того, що таких місць стає дедалі менше, оскільки вони перетворюються у зони відпочинку громадян. Оскільки у Цюріху мало вільних приміщень, використовуються різні можливості для організації вільного простору громадян. Зокрема, таким прикладом є дитячий вагончик на території школи, в якому можна залишити дітей або винайняти його на певний час. Тут проходять семінари для батьків, для молодих мам з дітьми, зустрічі за інтересами тощо. А для того, аби молодь мала змогу займатися спортом у вечірній час, швейцарці започаткували проект «Спорт опівночі», в рамках якого молодь може займатися танцями та різними видами спорту до 23.00.

робочий візит в ЦюріхСпеціалісти Вінницького муніципалітету стали свідками реалізації двох соціальних проектів для молоді - ательє «Блазіо» та проект «Вautel Borse Zurich». Зокрема, ательє «Blasio» є мостом для молодих людей після школи для самореалізації, пошуку роботи та успішного входження у соціум. Тут молодь займається виготовленням надувних іграшок та пластикового обладнання для ігрових майданчиків, ігор на воді та газонах. Під досвідченим керівництвом молоді люди в залежності від інтересів і здібностей, беруть активну участь у виробництві. У них є можливість проявити творчість і втілити у життя свої власні ідеї.

робочий візит в ЦюріхІнший проект, «Вautel Borse Zurich» надає можливість працевлаштування молодим людям шляхом надання профорієнтаційних послуг та першого робочого місця. У рамках проекту здійснюються роботи з реставрації бувшого у використанні обладнання та приладів - меблів, кухонного обладнання та сантехніки (ванни, раковини, унітази, плити, пральні машини та інше), офісного приладдя (сейфи, столи) тощо. Силами майстерні здійснюється демонтаж та перевезення обладнання, його тестування, реставрація та продаж. Обидва соціальні проекти є дотаційними і на 80% фінансуються з бюджету міста Цюріх.

робочий візит в ЦюріхПід час робочого візиту до Цюріху, вінничани не лише на досвід інших подивились, а й «себе показали», презентувавши швейцарським експертам в галузі економічного розвитку та стратегічного планування інформацію про процеси стратегічного планування, які відбуваються у Вінниці. Концепція розвитку подільської столиці була оцінена швейцарцями позитивно. Крім того, експерти з Цюріху запропонували формувати майбутній стратегічний план обласного центру із визначеним майбутнім потенціалом міста, фінансовими можливостями щодо реалізації пріоритетних напрямків тощо. За їх рекомендаціями слід передбачити й інтегровану політику розвитку міських районів (системи життєзабезпечення, заклади культури, архітектурні компонента, забезпечення умов для комфортного життя) та включити в стратегію заходи з підтримки розвитку підприємництва.

робочий візит в ЦюріхВраховуючи досвід Цюріха у соціальній сфері, вінницьким спеціалістам винесено ряд пропозицій, які допоможуть покращити питання соціальної спрямованості та організації дозвілля для молоді. Зокрема обговорювати із молодими людьми проблемні та актуальні питання, акумулювати молодіжні ініціативи тощо. Крім того, впровадити проект «Спортивні вихідні» у загальноосвітніх закладах обласного центру, який допоможе формувати моду на здоровий спосіб життя та створити профільні майстерні (швейні, ремонтно-побутових) на базі підліткових клубів.

Для фахівців вінницького муніципалітету візит до Цюріху став досить корисним з точки зору вивчення досвіду у створенні стратегії. Втім, після курсу теоретичних знань потрібно виконати практичне завдання. Таким завданням стане опрацювання питання нового підходу до комунікативної стратегії, можливості виділення з міського бюджету грантів на реалізацію корисних для міста проектів та створення онлайн-ресурсу, який би відображав процеси стратегічного планування у нашому місті. Відтак, швейцарський досвід побудови стратегії муніципального розвитку планується застосувати і у Вінниці.


Переглядів: 4333
Поширень: 0