Президент України Віктор Янукович наполягає на безумовному виконанні органами центральної та місцевої влади законодавства щодо обмеження доступу дітей до алкогольних та тютюнових виробів, та протидії обігу наркотичних засобів.

Про це на брифінгу заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.
За даними вітчизняних наркологів, в Україні постійно вживає алкогольні напої 1% 12–13-річних дітей і близько 5% 16–18-річних.

«Для України дана тема актуальна, і визначити масштаби цього явища досить складно», - сказав Юрій Павленко.

За словами Уповноваженого Президента з прав дитини, перевірка, проведена Генеральною прокуратурою на виконання доручення Глави держави, встановила: органи виконавчої влади всіх рівнів і уповноважені правоохоронні структури не вживають вичерпних заходів щодо протидії поширенню серед дітей алкоголізму та наркоманії. За три місяці поточного року виявлено 3,5 тис. фактів розпивання підлітками спиртних напоїв, появи у стані сп\'яніння та паління в громадських місцях.

«Водночас стосовно осіб, які реалізовували дітям алкогольні напої та цигарки, складено лише 1,3 тис. адмінпротоколів. Встановлено лише 102 правопорушення, пов\'язаних із незаконним обігом наркотиків у 9 тис. перевірених навчальних і розважальних закладах», - зазначив Уповноважений Президента з прав дитини. – «...Бачимо, що проблема очевидна і масштабна, але кількість притягнутих до відповідальності, на жаль, невелика».

Суттєвими проблемами у цьому контексті Ю.Павленко назвав відсутність нормативно-правового документа щодо порядку контролю за продажем неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, їх незаконної реклами, а також неорганізованість роботи щодо виявлення порушень правил торгівлі зазначеними товарами. «Президент наполягає на негайному затвердженні відповідними службами нормативно-правового документа, яким можна було б керуватися при здійсненні такого контролю», – підкреслив він.

Уповноважений Президента також звернув увагу, що Міністерство освіти і науки, його регіональні управління досі практично не вжили заходів до виконання Державної цільової соціальної програми розвитку позашкільної освіти, зокрема на період до 2014 року.

«Упродовж двох років її фінансування не здійснювалося, що негативно позначилося на розвитку мережі позашкільних установ, якості послуг і належному кадровому забезпеченні», - зауважив Юрій Павленко.

Окрім того, зазначив Уповноважений Президента з прав дитини, Глава держави вимагає від МОЗу терміново вжити заходів щодо реформування системи психіатричної допомоги дітям, які мають шкідливі звички, та створення комплексної системи їх своєчасного виявлення, лікування й реабілітації. Юрій Павленко констатував, що наразі МОЗ та його управління на місцях не вживають відповідних ефективних заходів, спрямованих на протидію наркоманії та алкоголізму серед молоді.

«До сьогодні не створено мережу центрів медико-соціальної реабілітації дітей. Є тільки один такий центр, який за весь час своєї роботи надав допомогу лише 42 дітям», - додав він.



Переглядів: 3674
Поширень: 0