60 кримінальних справ, в тому числі і 18 які вже були передані до суду, підпали під декриміналізацію на Вінниччині. Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності набув чинності 17 січня 2012 року.  Скільки злочинів, скоєних на території області, були декриміналізовані, розповів прокурор Вінницької області Олександр Мрихин на сьогоднішній прес-конференції.

- За цим законом 16 складів злочину виключені з Кримінального кодексу України, - сказав Олександр Мрихин. - На час набуття чинності цього закону у слідчих органів міліції перебувало 33 кримінальні справи по злочинах, які декриміналізовані. Із цих 33 кримінальних справ 29 закриті слідчими міліції, 4 кримінальні справи направлені до суду, де теж закриті. У слідчих органах СБУ перебувало 9 кримінальних справ, всі вони теж закриті. За цими фактами складено 9 протоколів про порушення митних правил, оскільки усі ці кримінальні справи пов’язані з контрабандою товарів. Складені протоколи також направленні до суду для притягнення осіб до адміністративної відповідальності.

Також за словами прокурора області 18 кримінальних справ, які теж були декриміналізовані, перебували у суді. Їх теж закрили. У слідчих підрозділах податкової міліції і прокуратури кримінальних справ, які б підпадали під декриміналізацію, не було.

- На даний час кримінальних справ ні в суді, ні в слідчих органах відносно злочинів, які підпадали під декриміналізацію немає, - підсумував Олександр Мрихин.

Довідка

Закон № 4025-VI щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності набув чинності з 17 січня 2012 року.

Відповідно до закону, за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі вводиться штраф, який може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в строк, встановлений судовим рішенням.

 Також закон пропонує замінити позбавлення волі на штраф і в тих випадках, коли суб\'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.

 Також законом встановлюється, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше несудимих особах, підозрюваних або обвинувачених в скоєнні злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п\'яти років, за винятком випадків, коли вони переховуються від органів слідства або перешкоджають розслідуванню справи.

 Законом передбачено, що у справах про господарські правопорушення пропонується використовувати запобіжний захід у вигляді застави. Сума застави буде складати від 5000 гривень до 17 000 гривень, за тяжкими правопорушеннями - від 17 000 гривень до 76 500 гривень, з особливо тяжких правопорушеннях у господарській сфері - від 76 500 гривень до 289 000 гривень.

 Крім того, відповідно до закону, 17 складів злочинів декриміналізуються - це спричиняє закриття всіх кримінальних справ, які розслідуються правоохоронними органами або розглядаються судами, а також звільнення від усіх видів покарань осіб, засуджених за їх вчинення.

Засуджені за вчинення злочинів у сфері господарської діяльності особи, щодо яких основне покарання у вигляді позбавлення волі було замінено на штраф, з моменту вступу в силу закону мають бути звільнені з місць позбавлення волі з наступною сплатою відповідного штрафу. Крім того, запобіжний захід у вигляді взяття під варту за такими кримінальними справами підлягає перегляду, а в разі його зміни на заставу - звільнення з місць попереднього ув\'язнення відповідної особи після внесення застави.



Переглядів: 3957
Поширень: 0