26 червня, близько шостої ранку вінничан, що живуть у центрі міста, змусив прокинутися гучномовець. Чоловічій голос запрошував усіх на зарядку, а заманлива пропозиція про те, що  у спортивному дійстві візьме участь (традиційно організованому губернатором Вінниччини Миколою Джигою) Віце-прем\'єр-міністра України Сергія Тігіпка, підняла чимало вінничан, повідомляє Вінниця.Ок

І дійсно київський гість – Віце-прем”єр-міністр України, Міністр соцполітики України Сергій Тігіпко - у Центральному парку виконував вправи, а потім займався на тренажерах.

- Брехати не буду, о 6.30 я на зарядку зазвичай не йду. Я вперше бачу такий досвід “губернаторської зарядки”, як у Вінниці. Відтак, було цікаво взяти участь”, – сказав журналістам Сергій ТігіпкоСергій

Тігіпко відзначив, що ранкова зарядка у Вінниці додала йому енергії та наснаги до продовження візиту.

Вже о 9.00 Міністр пішов знайомитися із роботою центру надання адміністративних послуг “Прозорий офіс” Вінницької міської ради.

Познайомившись з роботою Центру, він повідомив, що готовий сприяти тому, аби функції деяких державних установ або їх представники делегувались у такі дозвільні центри, а також запропонував методологічну підтримку у вдосконаленні програмного продукту, який застосовується у «Прозорому офісі». Окрім того, за словами урядовця, після знайомства із роботою Центру, з’явилась ідея провести найближчим часом у Вінниці всеукраїнський семінар для обміну досвідом надання адміністративних послуг.

Сергій Тігіпко у "Прозорому офісі" у Вінниці

Систему роботи Центру адміністративних послуг Сергію Тігіпко презентував міський голова Володимир Гройсман. Після знайомства із «Прозорим офісом» Віце-прем’єр-міністр зазначив, що сьогодні, коли бізнесу потрібні конкретні справи і дії по підтримці, Вінниця слугує саме таким прикладом: «Якраз такі центри – це абсолютно конкретна підтримка для бізнес-середовища, коли підприємець має прийти, зареєструватись, і отримати всі необхідні дозволи від різних організацій. Водночас, має бути контроль за такими організаціями, - коли є конкретний час і дата для отримання документів. І якщо йде «прострочка» – цим займається місцева влада, яка з’ясовує, в чому причина. Якби такий центр як у Вінниці, був у кожному місті – було б добре».

Сергій Тігіпко у Вінниці

На запитання журналістів, що заважає централізовано створити такі дозвільні центри по усій країні, Сергій Тігіпко відповів, що, на його думку, причина полягає у інертності та браку ініціативи на місцях. Водночас, за його словами, і на центральному рівні потрібна певна координація дій.

Також урядовець відзначив, що у роботі Центру є певні нюанси, вирішенню яких він готовий сприяти: «Я щойно розмовляв з підприємцем. Для того, щоб повністю зареєструвати підприємство, йому ще потрібно піти в статистику, податкову. Для мене не зрозуміло, чому ці структури не можуть делегувати ці функції, щоб не «ганяти» підприємця по інстанціях. Ми вирішимо питання, щоб була можливість делегувати такі повноваження. По-друге, при Міністерстві соціальної політики працює дуже серйозний державний інститут, який займається розробкою програмних продуктів для того ж Пенсійного фонду, і ми можемо допомогти і на рівні методології».

Також поважний гість відзначив те, що Вінниця має гарний приклад, коли обласне та міське керівництво працюють як єдине ціле, орієнтуючись на потреби людей і зокрема, підприємців. Сергій Тігіпко повідомив, що у планах урядовців – вже найближчим часом провести анонімні опитування серед суб’єктів підприємницької діяльності, за результатами яких можуть бути прийняті відповідні кадрові рішення: «Сьогодні підприємців вже «замордували» перевірками, що є неприпустимим, і це вже стає небезпечним для держави. Ми плануємо проводити закриті опитування серед підприємців, аби виявити, які організації є найбільш корумпованими та які контролюючі органи найбільше зловживають своїми перевірками. Через такі опитування ми вийдемо на кадрові рішення. І такі кадрові рішення будуть точно».

Володимир Гройсман ознайомлює Сергія Тігіпку з роботою  "Прозорого офісу"

Міський голова Володимир Гройсман, який після відвідин урядовцем Центру адміністративних послуг познайомив гостя із роботою муніципалітету в напрямках використання IT-технологій, енергоефективності та надання соціальних послуг – розповів Сергію Тігіпко також про реалізацію проекту по створенню у місті до кінця року трьох Центрів адміністративних та соціальних послуг. Коли вони розпочнуть свою роботу, вінничани зможуть за місцем проживання отримувати більше 40 видів послуг (оформлення пенсій, житлових субсидій, призначення соціальних виплат та пільг, надання матеріальних допомог та ін.). Розповідаючи про діючу у місті систему надання субсидій, Володимир Гройсман розповів, що ефективність цієї системи може суттєво зрости, якщо будуть внесені зміни в законодавство. Сергій Тігіпко зацікавився цим питанням і запропонував передати йому особисто усі пропозиції.

 Сергій Тігіпко взяв участь у круглому столі, організованому Міжнародною Фінансовою Корпорацією на тему: «Започаткування сталого механізму фінансування ОСББ в Україні».

«За нашими підрахунками, у порівнянні з білоруськими цінами, у 2011 році ми переплатили 46 млрд грн за російський газ. Це 126 млн грн на день. Виходить, що щодня кожна людина в Україні, включно з немовлятами, віддає «Газпрому» на три гривні більше, якщо порівнювати з Білоруссю», - заявив Віце-прем\'єр.

Сергій Тігіпко підкреслив, що до укладення контрактів в 2009 році ціни на газ для України і Білорусі були зіставними.

Також  на засідані круглого столу йшлося і  про кредитну підтримку сфери ЖКГ.

Зокрема, говорили про те, що у всьому світі житлово-комунальна сфера приваблива для інвесторів. Аби домогтись цього в Україні, урядовці планують розробити механізм кредитування споживачів.

- Було б дуже добре дати шанс людям отримувати кредити через ОСББ, а бо ж індивідуально на заміну котлів, утеплення будинків, заміну вікон, дверей тощо. Причому, я наполягаю на тому, що співпрацювати потрібно з великою кількістю банків. Маючи такі кредитні лінії, прозорі тарифи, можна було б переходити до інших кроків. Тоді можна було б говорити про підвищення тарифів. Можливо й велике, але при умові, що ми за рахунок певних механізмів захистили б 90-95% населення, – сказав Сергій Тігіпко, як повідомляє Вінниця.Ок.

За словами Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, за підтримки міжнародних партнерів у Вінниці проведено енергоаудит близько 50 будинків, розроблено 20 бізнес-планів з їх енергоефективної модернізації. Однак, розрахунки показують, що окупність подібних проектів сягає 20 років. Якщо тарифи, які так чи інакше компенсуються державою, будуть більшими, відчутнішою стане економія енергоресурсів, а відтак і зменшиться термін окупності програм з енергозбереження, – вважає Володимир Гройсман.



Переглядів: 9897
Поширень: 0