Сьогодні відбулася робоча зустріч голови облдержадміністрації Миколи Джиги із представниками основних кредитодавальницьких структур програми здешевлення вартості іпотечних кредитів – «Ощадбанку» і «Укргазбанку».

Як зауважив Микола Джига, Програма забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, знаходиться під особливою увагою обласної влади. Голова облдержадміністрації наголосив на необхідності більше уваги приділяти реалізації і вдосконаленню механізмів із надання житла в рамках програми «Доступне житло». Він зазначив, що впровадження даної програми є також і позитивним кроком для розвитку будівельної галузі та створення нових робочих місць.

Микола Джига доручив відповідним органам розібратися із причинами гальмування іпотечного кредитування на Вінниччині. Основною причиною низьких темпів іпотечного кредитування голова облдержадміністрації назвав той факт, що для реалізації програми пільгового кредитування житла під 3% в області не вистачає нерухомості. Микола Джига зазначив, що на Вінниччині немає великої кількості недобудованих будинків (довгобудів), які підпадають під іпотечне кредитування.

Житловий фонд міста Вінниця, який підпадає під умови кредитування, нараховує 333 квартири у дванадцяти будинках, по Вінницькій області є шість будинків, 165 квартир у яких підпадають під умови реалізації програми надання 3% іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Станом на 23 липня в області вже підготовлено 24 пакети документів на придбання доступного житла за програмою здешевленої іпотеки.

Голова облдержадміністрації Микола Джига дав завдання створити робочу групу із питань реалізації програми для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов та зробити все для того, аби дана програма запрацювала на Вінниччині у найкоротші терміни. При цьому голова облдержадміністрації заявив, що необхідно ретельно опрацьовувати шляхи реалізації програми здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Довідка:

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. На ці цілі у Державному бюджеті передбачено 1 млрд. гривень. Внаслідок виконання цієї масштабної програми житло зможуть отримати 30 тисяч громадян. Скористатися цією нагодою мають можливість і жителі Черкащини, які, до речі, мають право купувати житло не лише в нашій області, а й в інших регіонах України.

Суть механізму полягає у частковій компенсації ставки за іпотечними кредитами. Спочатку громадянин звертається до місцевих органів виконавчої влади з документами щодо участі в програмі, а потім до банку – для отримання іпотечного кредиту.

Отримавши кредит, громадянин купує житло у забудовників в об’єктах житлового будівництва, перелік яких формується Міжвідомчою комісією при Мінрегіоні за поданням обласних та міських держадміністрацій (зразки документів додаються: гарантійний лист, графік робіт).

У подальшому місцеві органи виконавчої влади перераховують громадянам часткову компенсацію відсотків. Відповідно до затвердженого Урядом Порядку вона надається за кредитами, отриманими позичальниками в банках, які звернулися до головного розпорядника коштів державного бюджету та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій з метою участі в кредитуванні.

Як ми повідомляли раніше, в першому у Вінниці будинку з "доступним житлом" розкуповують квартири.



Переглядів: 6466
Поширень: 0