Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися у липні 2012 року, то 42% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 32% – скоріше взяли б участь. Найвищий рівень мобілізації фіксується на Півночі, Заході та Сході, найнижчий – на Півдні країни та на Донбасі. Найвищий рівень мобілізації серед прихильників Свободи, Об’єднаної опозиції, Партії регіонів та КПУ.

Результати:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися у липні 2012 року перемогу здобула б Об’єднана опозиція у складі партій Батьківщина, Фронт змін та Громадянська позиція. Так, 25,5% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за єдиний список опозиції, 20,3% – за Партію регіонів, 10,6% – за партію УДАР В.Кличка, 9,8% – за Комуністичну партію, по 4,4% – за Свободу та партію Н.Королевської «Україна – Вперед!». Ще близько 1% виборців підтримали б Народну партію та Нашу Україну. Решту партій – понад 4%, не визначились – 19%.

Тенденції:

  • За останні два місяці дещо зросла готовність громадян брати участь у виборах. Зокрема, виросло число людей, готових брати участь у виборах, на Сході. Кількість «невизначених» не змінилась – практично кожен п’ятий опитаний, який заявив про наміри брати участь у виборах, не знає за кого голосувати. Найбільше «невизначених» на Півдні та Донбасі.
  • За останні два місяці електоральна карта України практично не зазнала змін. Показники Об’єднаної опозиції не зазнали змін.
  • За Об’єднану опозицію готові голосувати понад 40% виборців Заходу, близько 30% – Центру та Півночі, близько 20% – Сходу. Найгірші позиції на Півдні (близько 10%) та на Донбасі (8%).
  • Партія регіонів дещо втратила, в першу чергу, через посилення позицій комуністів на Донбасі і Півдні, де їх вже підтримує кожен п’ятий виборець. Загалом КПУ демонструє найбільш динамічний ріст – вперше за останні кілька років її рейтинг досягнув 10%. Партію регіонів підтримують близько третини виборців Сходу, Півдня та Донбасу, майже кожен п’ятий на Півночі, понад 10% – в Центрі та лише 5% – на Заході.
  • Понад 10% підтримують УДАР, за останні два місяці партія додала ще 1,5%. Найбільшу підтримку УДАР має на Заході та Півночі, додав у Центрі, на Сході і Півдні.
  • Свобода та партія Н.Королевської «Україна – Вперед!» (понад 4%) й надалі впритул близькі до подолання прохідного бар’єру. Свободу і надалі найбільше підтримують на Заході, партію Н.Королевської – в Центрі країни.

Мотиви голосування через призму ставлення до влади

Понад половина (53%) опитаних, приймаючи рішення, за яку партію голосувати на парламентських виборах 2012 року, будуть голосувати проти курсу Президента В.Януковича, лише 23% – на підтримку курсу Президента. Ще чверть не визначилися. За останні п’ять місяців ці показники не змінилися.

Проти курсу Президента голосуватимуть близько 70% мешканців Заходу і Центру, майже 60% - Півночі і 45% - Сходу. Навіть на Донбасі і Півдні понад 30% опитаних мають намір голосувати проти курсу Президента. Лише на Донбасі кількість тих, хто голосуватиме на підтримку курсу В.Януковича перевищує кількість тих, хто голосуватиме проти.

Третина «невизначених» і майже половина прихильників КПУ мають намір голосувати проти курсу Президента.

40% опитаних швидше голосуватимуть на своєму мажоритарному окрузі за кандидата від опозиції, 43% – швидше не голосуватимуть за такого кандидата. Ще 19% – не визначились.
27% опитаних швидше голосуватимуть на своєму мажоритарному окрузі за кандидата від влади, 54% – швидше не голосуватимуть за такого. Ще 19% – не визначились.

Варто зазначити, що за останні п’ять місяців зменшилась як кількість тих, хто має намір голосувати за кандидатів від опозиції (з 43 до 39%), так і тих, хто голосуватиме за кандидатів від влади (з 32 до 27%). Лише половина прихильників УДАРу та партії Н.Королевської «Україна – Вперед!» мають намір голосувати за кандидатів від опозиції. Половина «невизначених» не визначились і стосовно того чи голосувати за кандидатів від опозиції чи від влади. У свою чергу лише 40% прихильників КПУ і третина прихильників партії Н.Королевської «Україна – Вперед!» мають намір голосувати за кандидатів від влади.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%
Терміни проведення дослідження: 14 – 27 липня 2012 р.

Розподіл областей:

  • Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
  • Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
  • Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
  • Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
  • Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
  • Донбас: Донецька, Луганська



Переглядів: 5716
Поширень: 0