Відсьогодні, 15 жовтня, на вулиці Грушевского, 17 почав працювати Вінницький міський суд Вінницької області. Створений він на основі президентського указу №437, який ліквідував три районні суди у Вінниці: Замостянський, Ленінський та Староміський. У цьому ж документі йшлося про створення у обласному центрі одного суду — Вінницького міського.

Примітно, що судів у Вінниці відтепер поменшало, а от законників стало більше. Згідно з відповідним наказом Державної судової адміністрації в новоствореній установі здійснюватимуть правосуддя 43 судді, в той час як у разом узятих трьох ліквідованих працювало 39. За чотири додаткові посади судді повинні дякувати новому Крнимінально-процесуальному кодексу. Однією з новел кодексу стало запровадження посади слідчого судді. Згідно вимогами нового кодексу та закону «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України у зв’язку з прийняття Кримінального процесуального кодексу України» №4652-VI до 19 листопада в усіх загальних судах мають бути обрані слідчі судді. Саме з метою виконання цієї вимоги в місті з’явилися додаткові посади.

Зауважимо, що вінницький досвід реформування жваво обговорювали на засіданні Ради суддів. Зокрема, заступник голови ради Раїса Ханова зізналася, що вінницька оптимізація навела її на думку:

- Можливо, з урахуванням ефективного використання ресурсів є необхідність і в подальшому укрупнювати суди, де це можливо.

Звертаючись до заступника голови Державної судової адміністрації Володимира Півторака, вона запитала про те, чому судова адміністрація не працює над цим питанням. У відповідь той наголосив, що оптимізація судової системи — компетенція Президента.

- Ліквідовані суди Вінниці мали різне навантаження. Один був перевантажений, два інших — мали значно менший обсяг роботи. Можливо, таким шляхом і треба йти: об’єднувати такі суди, щоб зменшити навантаження, — сказав Володимир Півторак.

У свою чергу перший заступник голови Державної судової адміністрації Іван Балаклицький заявив, що скорочення судів уже давно було заплановане. Зокрема, у Херсоні. Чи стане це місто наступним після Вінниці, покаже час.


Переглядів: 5303
Поширень: 0