Генеральний план Вінниці був затверджений у 2007 році. З того часу життя не стояло на місці. Тому й виникла необхідність внесення змін до Генплану та передбачити нові тенденції розвитку і розбудови обласного центру. Ця процедура передбачає виконання ряду вимог, серед яких і громадське обговорення проекту.

«Генеральний план має бути «живим», відповідати сучасному стану міста та перспективам його розвитку. Він повинен відображати ті тенденції, які відбувають на території міста, – каже міський голова Володимир Гройсман. – Для нас це досить серйозний і важливий документ. Генеральний план має забезпечувати сталий розвиток нашого міста за європейським принципом і підходами. Окрім нього є ще ряд містобудівної документації, над якою ми зараз працюємо».

Зміни, які планується внести у Генеральний план міста пов’язані з потребою актуалізації багатьох позицій містобудівного розвитку, які виявлено в процесі моніторингу за останні п’ять років. «Перш за все необхідна констатація перетворень тих функцій, які фактично відбувались на багатьох територіях, - говорить головний архітектор міста Олександр Рекута. – Це, як правило, колишні промислові площадки або землі Міністерства оборони України, де відбувались зміни цільового призначення. Наприклад, завод транспортних агрегатів, електротехнічний завод, «Термінал», фабрика «Вінничанка». Також є кілька знакових територій, по яких вже розпочато розробку містобудівної документації для створення суспільно важливих об’єктів. Як приклад, це територія в межах лісопарку біля молитовного будинку, де планується розміщення міжрегіональної університетської клініки медичного університету, центр сімейного дозвілля з потужним благоустроєм території на півострові Бригантина та інші».

В змінах до Генерального плану передбачено також перспективну межу міста, яка проходитиме по об’їзній дорозі. Це неблизька перспектива, але необхідна. Адже на сьогоднішній день у місті є земельні ділянки, які фактично є частиною Вінниці, а юридично належать до земель навколишніх сільських рад. Для прикладу, на таких територіях знаходяться торгівельний центр «Шок» та нова фабрика «Рошен». Подібні ділянки, які впритул наближені до міста, вже мають своїх власників, котрі також мають розуміти майбутній розвиток окраїн обласного центру та відповідно формувати свої плани.

Зміни у Генеральний план необхідні іще через те, що у місті фіксується позитивний приріст населення. Покращення демографічної ситуації передбачає ряд інших моментів, пов’язаних з усіма сферами життєдіяльності обласного центру.



Переглядів: 8040
Поширень: 0