Енергетичний менеджмент сьогодні став основним елементом муніципальної політики розвитку для більшості розвинутих країн, в тому числі й Вінниці. У 2009 році міські голови більш як 350 європейських міст підписали «Угоду мерів» про зниження енергоспоживання та скорочення викиду вуглекислого газу в атмосферу на 20% до 2020 року. В 2010 році Вінниця також приєдналась до цієї ініціативи, і з того часу представники відповідних підрозділів систематично працюють з колегами з різних міст України та ближнього зарубіжжя. До співпраці запрошуються в тому числі фахівці і з країн Європейського Союзу.

Організатором дводенного семінару у Львові виступила Асоціація «Енергоефективні міста України». На ньому висвітлювався досвід міст, які вже розробили технологію місцевої енергетичної політики та розпочали створення системи енергоменеджменту. Учасників навчали прийомам підготовки базового кадастру викидів СО2 в атмосферу і розробці плану дій зі стійкого енергетичного розвитку міста. Окрім того, знайомили з існуючими можливостями фінансування заходів по енергоефективності і відновлювальній енергії в містах. Результатом проведеної роботи має стати Програма з енергоефективності, яку планується розробити до 1 липня наступного року.

Питання енергозбереження на сьогоднішній день є досить актуальним для багатьох міст різних країн світу. Фахівці відзначають, що впровадження нових технологій, які б сприяли збереженню енергоресурсів, - це процес не одного дня і він досить ефективний, якщо у формуванні свого індивідуального проекту для окремого міста використовувати напрацьований роками досвід інших міст та країн. Саме задля цього фахівці з енергоефективності беруть участь у семінарах та конференціях, де мають можливість з одного боку дізнатись про напрацювання інших, з іншого – поділитись власним досвідом.



Переглядів: 3070
Поширень: 0