Про це йшлося під час Міжнародного економічного форуму в Яссах. У роботі Транскордонного економічного форуму в м. Ясси (Румунія) беруть участь представники дипломатичних місій в Республіці Молдова та Україні, представники найвищого рівня Вінницької, Одеської, та Чернівецької областей України та представники 23 районних рад, що входять до складу Єврорегіону Сірет-Прут-Дністер.

Транскордонний Економічний Форум є конкретним проявом місії, взятої на себе Ясською повітовою Радою та Єврорегіном Сірет-Прут-Дністер, аби спонукати розвиток транскордонних економічних відносин на східному кордоні Європейського Союзу. В програмі форуму – презентації економічних проектів центральних, регіональних і місцевих органів влади республіки Молдова, Румунії і України.

Учасники Транскордонного економічного форуму в м. Ясси, Румунія

У форумі бере участь делегація Вінницької області – представники вінницької влади та бізнесу на чолі із головою облдержадміністрації Іваном Мовчаном та головою обласної Ради Сергієм Татусяком.

З вітальним словом до учасників у перший день роботи форуму звернувся голова облдержадміністрації Іван Мовчан. Він акцентував увагу присутніх на тому, що нинішній форум дозволить Вінниччині знайти нових партнерів та поглибити вже налагоджені взаємовигідні зв’язки.  Голова облдержадміністрації, зокрема, повідомив, що на Вінниччині успішно працює підприємство з румунським капіталом «ВАЛРОМ Україна», відбулися результативні переговори щодо співпраці компанії «Плазматек» з румунськими партнерами, в місті Пятра-Нямц функціонує представництво Вінницького підприємства «Руслана». Товарообіг між двома країнами збільшився вдвічі.

Основними експортерами на ринках Румунії є ПАТ «Володарка», ТОВ «Барлинек», МПП «Руслана», ДП «Вінницьке лісове господарство». Спільним напрямком роботи є проект «ТрансАгрополіс – підтримка транскордонного агробізнесу», вартість якого три мільйони євро. Між Вінницькою областю та Ясським повітом реалізується угода про співробітництво.

Іван Мовчан

«Економічний форум сприятиме ще більшій зацікавленості у співпраці та принесе нам вагомі результати, нові контракти та спільні проекти», - зазначив голова облдержадміністрації Іван Мовчан.

Вінницьку область в першу чергу цікавить розвиток аеропорту, залучення територіальних громад до розвитку території та навчання щодо написання грантових проектів.

Між Вінниччиною, Молдовою та Румунією вже є приклади грантового співробітництва. Один із них будівництво у Яссах Агропарку. Цей проект коштує 3 мільйони євро і передбачає розвиток міжрегіональної мережі для торгівлі продукцією сільськогосподарського виробництва. В рамках угоди вінницьким товаровиробникам будуть надані як виставкові площі, так і морозильні камери для зберігання продукції з метою її подальшої реалізації.



Переглядів: 4803
Поширень: 0