20 червня міський голова Володимир Гройсман для членів Стратегічної ради, представників громади та місцевих медіа представив проект Стратегії розвитку «Вінниця – 2020». Ознайомитися з її змістом можна на офіційному сайті Вінницької міської ради. Там же можна залишити свої пропозиції та бачення формування плану спільних дій розвитку міста.

Володимир Гройсман, Вінниця 2020Проект Стратегії розвитку «Вінниця – 2020» розроблявся на основі прийнятої у 2010 році Концепції «Вінниця – сучасне, комфортне європейське місто» та з урахуванням європейського досвіду і підходів до формування стратегій міст. Над підготовкою цього документу працювало більше двохсот вінничан – експертів у різних сферах, які напрацьовували бачення майбутнього розвитку міста у спеціально створених робочих групах. Результат їх роботи був узагальнений, після чого був допрацьований за участю міжнародних експертів.

Як зазначив міський голова Володимир Гройсман, презентуючи проект стратегії: «Одне з ключових завдань при формуванні стратегії – досягти спільного бачення того, як ми хочемо бачити наше майбутнє, куди і як ми маємо йти, спільного розуміння пріоритетів розвитку і громадою, і владою». На основі цього формуються подальші плани. Після прийняття стратегії, – а воно очікується в серпні, коли завершиться процес її обговорення, – міська влада проінвентаризує і перегляне всі свої програми і визначатиме щорічно конкретний план дій.

Сама ж стратегія визначає перш за все цілі майбутнього розвитку, основні підходи до їх досягнення та основні напрямки розвитку міста. Що стосується бачення того, якою має бути Вінниця у 2020 році, то в його основу покладено самопочуття вінничан. Вінниця-2020 має стати містом привітних і усміхнених людей. Як визначають словники, посмішка – це вираз благополуччя і готовності до спілкування. Це бачення може стати основою унікального бренду міста «SMILE CITY», але не тільки. Йдеться якраз про ту філософію, яка закладається у бачення та місію розвитку міста.

Strong community’ City
Modern City
Interesting City
Liveable City
Energyfull City

Це місто сильної та активної громади (Strong community’ City). Місто сучасне і з якісною інфраструктурою, де впроваджуються передові екологічні стандарти (Modern City). Комфортне, зручне та цікаве місто, яке втілює інновації та творчо формує своє майбутнє (Interesting City). Це зручне місто для життя із високими соціальними стандартами (Liveable City). Зрештою, це енергійне місто, яке динамічно розвивається, забезпечуючи своє економічне процвітання (Energyfull City). А все разом, - SMILE CITY, – і є умовами того, як почуватимуть себе вінничани.

Відповідно до цієї філософії визначено п’ять пріоритетів, які повинні забезпечити збалансований розвиток міста, яке і далі має намір йти шляхом формування комфортного та інноваційного європейського міста. Пріоритетом №1, – і в цьому теж є унікальність вінницької стратегії, – визначається формування сильної громади, розвиток місцевої демократії і вдосконалення роботи органів місцевого самоврядування як інструмента реалізації громади свого права на участь в управлінні містом.

Три інших пріоритети стосуються основних сторін життєдіяльності міста – економіки, інфраструктури і соціальної сфери. В економічній сфері акцент зроблено на якісні робочі місця з гідним рівнем оплати, а заходи визначені, виходячи з того, на що реально може впливати місцева влада – сприятливий бізнес-клімат та залучення інвестицій, сприяння малому та середньому бізнесу, підвищення рівня підготовки кадрів. В інфраструктурній сфері стратегія визначає три головні цілі – сучасна система мобільності, енергозбереження і якісні комунальні послуги. Що стосується соціального розвитку, то тут пропонується новий підхід – кожна з сфер визначається не тільки як сфера послуг, але й як основа формування мережі взаємодії між мешканцями міста. ЇЇ вираженням є поняття соціальної згуртованості, яке передбачає активну участь в житті мста і діалог усіх категорій вінничан і представників різних вікових груп.

Для втілення цих підходів, стратегія передбачає п’ятий пріоритет – збалансований просторовий розвиток. Він передбачає напрацювання основних містобудівних документів нової якості, формування нових підходів до житлового будівництва, розвитку громадського простору і територій для економічної діяльності. Не випала з поля зору і тема Південного Бугу – місто має по-новому інтегрувати в своє життя річку, на берегах якої воно розташовано.

Пріоритети стратегії перегукуються з багатьма проектами, які вже втілюються у місті, але мають стати основою і для розробки нових. Наявність стратегії є також однією з конкурентних переваг при залученні міжнародних коштів, тому важливо було б, щоб стратегія відповідала європейським стандартам і узгоджувалась з відповідними європейськими документами.

Відтепер проект стратегії доступний для ознайомлення на сайті міської ради за адресою http://www.vmr.gov.ua/TransparentCity/Lists/StrategyVinn2020/Default.aspx, а коментарі та пропозиції пропонується надсилати на поштову скриньку [email protected].

Даючи старт громадському обговоренню проекту Стратегії, міський голова Володимир Гройсман наголосив: «У кожного є шанс вплинути на те, як ми з вами будемо рухатися найближчих 7 років. І мені б дуже хотілося, щоб ви сповна використали свою можливість і засвідчили те, що ви є справжніми громадянами і патріотами свого міста».



Переглядів: 16476
Поширень: 0