Голова облдержадміністрації Іван Мовчан, відкриваючи збори, нагадав про визначені обласною владою пріоритети і надав слово голові РДА.

На розвиток медичної галузі у 2013 році заплановано використати майже 5 млн грн. Більше половини цієї суми складатимуть кошти, отримані у рамках програми державно-приватного партнерства. У першому півріччі використано 1млн 278 тис грн. З них лише 70 тис грн. – з районного бюджету, решта – за програмою приватно-державного партнерства. Результати залучення позабюджетних коштів на розвиток медичної галузі у Вінницькому районі – зразкові: на 1 гривню бюджетних коштів припадає 17,4 грн. позабюджетних.

Володимир Анікеєнко

Чимало закладів первинної ланки охорони здоров’я у Вінницькому районі змінилися невпізнанно. Значна кількість ФАПів і амбулаторій будуть відремонтовані й оновлені у другому півріччі. У деяких населених пунктах триває будівництво нових приміщень. У рамках пілотного проекту реформування медичної галузі первинна ланка охорони здоров’я у районі отримала чимало технічних засобів.

Центральна районна лікарня має значний кадровий потенціал, що на думку Володимира Анікеєнка, дозволяє створити на її базі окремий госпітальний округ.

Лідія Діденко

Директор департаменту охорони здоров’я і курортів Лідія Діденко повідомила, що на початку року медичні заклади первинної ланки тут були одні з найгірших в області, тому районній владі довелося фактично «піднімати їх з руїн». За темпами роботи в цій галузі район, на думку Лідії Діденко, можна вважати взірцевим.

Іван Мовчан теж прокоментував ситуацію в галузі, звергнувшись до залу із риторичним запитанням:
«То де ж були великі політики в останні роки? Чому вони галасували, але нічого не робили для того, щоб змінити цю кричущу ситуацію? Хіба можна так ставитися до здоров’я людей? Десятки років у ФАПах ніхто й цвяха не забив, але політичного галасу було багато. Вінницький район – найбільш заполітизований. А ми працюватимемо без політики. Головне для подальшого руху вперед – активна позиція місцевої влади, ініціатива громади, співпраця влади і громади з бізнесом».

У мережі закладів освіти району теж є чимало проблем. Одна з головних бід – аварійність кількох шкіл. Є на території району і шкільні довгобуди. У багатьох селах тривалий час не діяли дитячі садки. Усі ці проблеми поступово вирішуються. На зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти у 2013 році в районі заплановано майже 10 млн. грн. Активно залучаються і позабюджетні кошти.

У кількох селах на базі шкіл створюють навчально-виховні комплекси. Виводяться котельні з підвалів шкільних приміщень. Поступово ліквідовується аварійність у школах. «Розморожено» будівництво Сосонської школи (на цю справу за сприяння обласної влади виділені кошти з державного бюджету). До кінця року в усіх школах, крім аварійних, з’являться внутрішні вбиральні.

Ігор Івасюк

Як зазначив директор департаменту освіти і науки ОДА Ігор Івасюк, з п’яти шкіл, які мають ознаки аварійності, чотири розташовані саме у Вінницькому районі. В цьому районі була найбільша кількість шкіл, які не мали внутрішніх вбиралень. В одній зі шкіл не було можливості організувати гаряче харчування. Але принципова позиція районної влади, її активність, а також новий підхід до ситуації в освіті за короткий термін змінили ситуацію на краще. Доручення голови ОДА в цій галузі у першому півріччі не тільки виконано, а й перевиконано.

У галузі культури аварійність закладів теж є однією з найбільших проблем і, відповідно, однією з головних точок прикладання зусиль районної влади і територіальних громад. Начальник управління культури і туризму ОДА Марія Скрипник подякувала і голові РДА, і всім сільським головам, які активно долучилися до роботи.

Марія Скрипник

Сільське господарство району має потужний потенціал. Триває збирання врожаю, район має непогані показники. Усі сільськогосподарські підприємства району уклали соціальні угоди (на загальну суму 3,2 млн. грн., причому на 2,1 млн. грн.. вони вже фактично реалізовані). Але директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Неїлик зауважив, що в районі є ще невикористані резерви.

Завершується процес створення молокоприймальних пунктів у населених пунктах області. На території 9 сільських рад молоко не заготовлюється для переробних підприємств, а реалізується на ринках Вінниці.

Значну увагу в районі приділяють розвитку малого і середнього бізнесу, оскільки частка надходжень від їх діяльності до районного бюджету становить понад 30%. Дає результати робота, спрямована на легалізацію і підвищення заробітної плати. Як повідомив директор департаменту регіонального економічного розвитку ОДА Андрій Гижко, в районі майже немає випадків виплати зарплати, нижчої за мінімальний рівень (крім справді обгрунтованих). Зріс рівень збору податків з доходів фізичних осіб.

Володимир Анікеєнко прозвітував роботу районної влади у першому півріччі

За темпами втілення програми «Доступне житло» Вінницький район лідирує в області, оскільки будівництво ведеться на кількох майданчиках.

Активно вирішують у районі і проблеми благоустрою та екологічного стану територій. Додають проблем власники ділянок у садових кооперативах, оскільки саме вони найчастіше влаштовують стихійні сміттєзвалища. Триває роз’яснювальна й організаційна робота у цій сфері. Заплановано пілотний проект роздільного збору сміття у кожній сільській громаді. Значною екологічною проблемою залишається стан очисних споруд у Стрижавці. Для їх капітального ремонту потрібно 9 млн грн., що не під силу районному бюджету. Районна влада сподівається на сприяння у розв’язанні цієї болючої проблеми. Адже Стрижавка розташована вище водозабору підприємства «Вінницяводоканал».

Після основного доповідача виступили кілька представників громади району. Були спроби надати звітним зборам політичного забарвлення і перетворити їх на місце з’ясування стосунків і неконструктивного критиканства, але голова ОДА Іван Мовчан попросив дотримуватися теми зборів і звернути увагу на те, як працює нинішня влада у районі у порівнянні з попередньою.

Володимир Анікеєнко, Іван Мовчан, Сергій Татусяк

Голова обласної Ради Сергій Татусяк високо оцінив активність територіальних громад і депутатського корпусу району і закликав усіх присутніх брати участь у розробці стратегії розвитку області.

Підсумовуючи звітні збори, Іван Мовчан сказав:
«Від політичної тріскотні всі втомилися, вона не дає рухатися вперед, за нею не видно проблем громад, не чути ініціативи небайдужих людей. А влада повинна чути кожну громаду, підтримувати її бажання змінювати життя на краще. Треба закачувати рукави і наводити лад у своїх містах і селах. Я беру на себе солідарну відповідальність за розв’язання проблем територіальних громад. Такий формат роботи, який ми запровадили, дозволяє дійти до кожної проблеми. Якщо ми виконаємо бодай половину наших амбітних планів, ми зможемо дивитися людям у вічі, спокійно спілкуватися з ними. А наступного року продовжимо. Ініціатива громади розвиватиметься з кожним днем. Почути і підтримати цю ініціативу – завдання обласної влади. Якщо ми мобілізуємо і владний, і фінансовий ресурси, то незабаром матимемо зовсім інший рівень життя. Не треба кричати про те, які ми великі патріоти, треба розв’язувати буденні проблеми, займатися тим, з чого складається щоденне життя. Саме на це нас націлює Президент України Віктор Янукович. У Вінницькому районі є ще дуже багато проблем, але в район прийшов справжній керівник, і його діяльність уже дає значні результати».



Переглядів: 5991
Поширень: 0