Сьогодні, 2 грудня кілька тисяч вінничан вийшли на мітинг до будинку обласної ради та облдержадміністрації. У цей день на 13:00 була скликана позачергова сесія ради, де обласні депутати мали визначитися зі зверненням до вищих органів влади стосовно політичної ситуації в Україні. Однак, за понад дві години виступів представників різних політичних сил обласна рада так і не змогла визначитись із текстом звернення. Опозиційні сили збирались ставити питання жорстко – вимагати відставки кабінету міністрів і президента Віктора Януковича. Врешті, коли жоден варіант не набрав потрібну кількість голосів, депутатам довелось узяти годинну перерву, щоб узгодити проект звернення.

Тим часом у людей, які стояли на холодному вітрі під стінами «жовтого дому» терпіння вичерпувалось, люди скандували вимогу якнайшвидше визначитись із офіційною позицією Вінниччини щодо подій, які відбуваються у столиці. Рух вулицею Соборною було частково перекрито – проїзд залишили тільки для трамваїв і спец транспорту.

тисяч вінничан вийшли на мітинг до будинку обласної ради та облдержадміністрації

тисяч вінничан вийшли на мітинг до будинку обласної ради та облдержадміністрації

І тільки з другої спроби депутати таки змогли знайти спільну мову і обрати єдиний варіант звернення до державної влади. Уже ближче до вечора було оприлюднено його текст:

«Звернення депутатів Вінницької обласної Ради 6 скликання до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, жителів Вінницької області щодо суспільно-політичної ситуації, яка склалася в Україні.

Ми, депутати Вінницької обласної Ради 6 скликання, вкрай стурбовані перебігом суспільно-політичної ситуації, яка склалась в Україні і категорично засуджуємо будь-які насильницькі дії проти мирних зібрань громадян. Особливе занепокоєння викликає існуюча на сьогодні можливість подальшої ескалації цього конфлікту, яка може призвести до розколу суспільства та країни.

тисяч вінничан вийшли на мітинг до будинку обласної ради та облдержадміністрації

У цій надзвичайній ситуації, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями Вінниччини, ми не можемо залишатись осторонь цих подій. Вінниччина завжди була, є та має залишитись регіоном стабільності та зваженості рішень, регіоном без конфронтації та провокацій. Дотримуючись європейських демократичних принципів та керуючись прагненнями збереження миру та спокою в українському суспільстві, ми звертаємось:

  1. До Президента України В.Ф.Януковича, як гаранта Конституції України – вжити всіх заходів по незастосуванню сили проти мирних зібрань громадян та не допустити введення надзвичайного стану, дати оцінку діям Уряду щодо призупинення євроінтеграційного процесу.

  2. До представників всіх політичних сил та громадськості - не допустити проявів радикалізму та застосування протиправних дій.
     
  3. До Генеральної прокуратури України - в максимально стислі терміни провести об’єктивне розслідування силових конфліктів, що відбулись у місті Києві, з метою покарання винних і недопущення повторення подібних ситуацій.

  4. До правоохоронних органів Вінницької області – забезпечити охорону громадського правопорядку і недопущення силового протистояння під час проведення масових акцій.

  5. До органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади Вінницької області – забезпечити спокій та стабільну життєдіяльність територіальних громад.

  6. До жителів Вінниччини – зберігати спокій та виваженість, не піддаватись на провокації та не вдаватись до протиправних дій.

  7. До Президента України В.Ф.Януковича, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України – продовжити євроінтеграційний курс України та вжити всіх необхідних заходів для забезпечення підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

  8. До депутатів Європейського Парламенту, керівництва Європейського Союзу – давати об’єктивну оцінку діям усіх сторін і продовжити співпрацю з Україною щодо підписання Угоди про Асоціацію.



Переглядів: 6707
Поширень: 0