Під час візиту до Вінниці Генерального консула Республіки Польща в м.Києві Гжегожа Опаліньскі вирішувалися взаємовигідні питання. На зустрічі консула з головою облдержадміністрації Олександром Домбровським та головою обласної Ради Григорієм Заболотним обговорювалися питання співробітництва в економічній та гуманітарній галузях.
— Вінниця є особливим містом для консульства, — сказав Гжегож Опаліньскі. — Ми маємо добре співробітництво в економічному аспекті — тут діють польські підприємства, і ще кілька потужних інвесторів мають прийти працювати на Вінниччині. До того ж, Генеральне консульство у Києві підтримує ідею створення консульства Польщі у Вінниці. Ця проблема активно обговорюється в Міністерстві іноземних справ Польщі і незабаром прийде до реалізації. До речі, з 21 грудня розпочнеться процес спрощення отримання віз для українських громадян. Усі візи відтепер будуть 2-х видів — або шенгенськими, або польськими. Шенгенські — для виїзду протягом 3-х місяців у всі країни, де вони діють, а польські — для виїзду лише в Польщу.
До речі, вже з сьогоднішньої п’ятниці українцям доведеться платити за візу 35 євро. Для отримання візи вимагатимуть і деякі додаткові документи, зокрема, страхові поліси, трудову книжку та довідку про доходи. Якщо з документами все гаразд, то візу прохач зможе отримати вже за 10 днів. Безплатні шенгенські візи мають право отримати 14 категорій громадян. Серед них: інваліди, пенсіонери, водії міжнародних рейсів, діти до 18 років, журналісти, студенти, учні та інші. Національні візи на тривалий термін перебування будуть безплатними і видаватимуть їх студентам, найманим робітникам та для об’єднання подружжя.
Розповів консул і про “карту поляка”. Хто отримає таку карту, матиме право працювати в Польщі на таких засадах, як і поляки, матиме змогу відкрити власну справу на території Польщі. А ще — право на безплатне навчання в польських вузах, безплатне медичне обслуговування, право на зниження коштів за проїзд в громадському транспорті, безплатні візи або квиток.
Для отримання “карти поляка” необхідно подати документ, який засвідчує, що ваші батьки або один із них — поляки. Тобто, лише етнічні поляки матимуть такі привілеї. З кінця січня 2008 року відбудеться ряд зустрічей працівників польського консульства з жителями області в районах, на яких і можна буде почути більш детальні роз’яснення щодо “карти поляка”. До речі, зі всіма візовими та іншими проблемами вінничани можуть звертатися кожного третього вівторка місяця — у готелі “Поділля” чергує працівник консульства Польщі. Незабаром із Вінниці курсуватиме автобус “Вінниця-Кельце”.
Консул Польщі побував на урочистому відкритті офісу Вінницької культурно-просвітницької спілки поляків та нового класу з польської мови у школі-ліцеї №7. ознайомився Гжегож Опаліньскі і з заводом з виробництва паркетної дошки АТ “Барлінек”.


Переглядів: 6427
Поширень: 0