Шановні жителі Вінниччини!

Кожен має захищене Конституцією України право на свободу думки і слова, на вільне волевиявлення своїх поглядів і переконань.

Разом з тим, не слід забувати, що зібрання, мітинги повинні проводитися мирно, без зброї. Згідно статей 17, 37 основного Закону України, створення на території нашої держави військових або інших збройних формувань, не передбачених законодавством, заборонено. Таких формувань не можуть мати і Політичні партії та громадські організації.

Останнім часом у засобах масової інформації з\'являються повідомлення про заклики щодо створення на Вінниччині формувань у вигляді так званих "Народних загонів самооборони", які нібито мають забезпечувати громадський спокій.

Водночас, жодним чинним нормативним актом не передбачене їх офіційне створення та існування. Адже, охорона громадського порядку, запобігання та припинення злочинних дій з боку будь-яких осіб, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань законодавство покладає на правоохоронні органи та Збройні сили.

Статтею 260 Кримінального кодексу України за створення воєнізованих або збройних формувань та участь у їх діяльності передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, а за керівництво такими формуваннями - від п’яти до десяти.

Під створенням таких формувань розуміється їх фактичне утворення, тобто - організація, заснування.

Участю в діяльності формувань вважається членство в них, перебування в їх складі та виконання будь-яких дій для успішного функціонування.

Сам факт дачі згоди на вступ, як і вступ до такого формування, вже розцінюються як злочин.

Звертаю Вашу увагу, що стаття 260 Кримінального кодексу України не підпадає під дію Закону України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29 січня 2014 року.

Водночас, форми участі громадян в охороні громадського порядку визначені в Законі України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону" від 22 червня 2000 року. Відповідно до нього громадяни мають право на створення формувань з охорони громадського порядку. Однак, вони повинні діяти в тісній взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та внутрішніх справ. Зокрема, погоджувати з ними Положення (статут) про свою діяльність.

Ще раз наголошую, що спосіб волевиявлення не повинен завдавати шкоди іншим. Кожному необхідно усвідомлювати межу між мирним зібранням та кримінально караним злочином.

Звертаю увагу на те, що правоохоронні органи Вінниччини принципово реагуватимуть на будь-які незаконні прояви сили та створення незаконних формувань.

Олександр Мрихин
прокурор Вінницької області



Переглядів: 4118
Поширень: 0