Не кирпу дерти, а плуга перти

Пасивно-спокійною називає нинішню ситуацію в регіоні керівник обласної політико-консультативної ради при голові облдержадміністрації Олексій Гаврилов. За словами співрозмовника, жодна політична сила не вирізняється на тлі інших своєю активною діяльністю. Навіть позачергові вибори сільських голів не стали підставою для їх активізації. 15 березня на Вінниччині обирали сільських голів у чотирьох територіальних громадах. В одній з них перемогу здобув представник «Єдиного центру». Одного з безпартійних кандидатів-переможців підтримувала Соцпартія. «Це при тому, що в області налічується більше ста політичних партій, — продовжує Олексій Гаврилов. — Представники 65 з них входять до складу політико-консультативної ради. Мабуть, для більшості з них вибори на місцях не становлять інтерес. Адже там треба не кирпу дерти, а плуга перти. У селі нема що ділити. Зате роботи — непочатий край».

Схоже, співрозмовник трохи помилився. Бо є політичні сили, які зацікавлені в тому, щоб керівники громад вливалися в їхні лави. Новообраного голову села Гордіївка Тростянецького району Володимира Штефанюка привітав з перемогою на виборах по телефону керівник однієї з парламентських політичних партій і запропонував улитися в лави цієї політичної сили. У відповідь сільський голова обіцяв подумати. Хоча він і не є членом жодної партії, однак його кандидатуру все-таки підтримувала політична сила. Щоправда, не та, керівник від якої вітав з перемогою. Так чоловік опинився між двома берегами. Розуміє, що без підтримки багато не вдасться зробити. Однак усі проблеми громади, на його думку, мали б вирішуватися не з допомогою Києва або Вінниці. Треба, щоб громади були наділені реальними правами і повноваженнями, а не залишалися старцями з простягнутою рукою.

Тільки цифри

51,3 відсотка жителів Вінниччини ствердно відповіли на запитання, чи цікавляться вони політикою. 55,5 відсотка мають негативні сподівання щодо змін на краще в економічній ситуації в області протягом 2009 року. Серед найактуальніших проблем жителі області назвали: низький рівень зарплат і пенсій, високі ціни на основні продукти споживання, занепад промисловості та сільського господарства. Йдеться про тих, хто брав участь в опитуванні, проведеному соціологічною службою Центру Разумкова за участю 1223 респондентів.

Ті ж самі гравці

Політолог Олександр Логінов припускає, що на наступних виборах його земляки не змінять своє ставлення до політичних сил. «На мою думку, — каже політолог, — кардинальних змін не відбудеться, залишаться ті ж самі основні гравці, що й нині».

За прогнозом Олександра Логінова, наступної виборчої кампанії БЮТ не здасть свої позиції і матиме 45 відсотків голосів. «У бютівських політтехнологів є особливе вміння підтримувати рейтинг навіть за складних для партії умов, — продовжує політолог. — Плюс харизма лідера партії». Подальший прогноз: 10 відсотків виборців підтримають Партію регіонів, сім-вісім відсотків — «НУ—НС», п’ять — блок Литвина. Традиційно не залишаться без голосів комуністи і соціалісти. Прогноз для КПУ — приблизно три відсотки. Матимуть своїх прихильників і «Єдиний центр» та «Свобода». Щодо останньої, то Вінниця — не Тернопіль. Такої підтримки, яку «Свобода» мала на виборах до Тернопільської облради, у місті над Південним Бугом однозначно не буде. Цю думку поділяють й інші політологи.

За згаданим соціологічним опитуванням Центру Разумкова, деякі результати істотно відрізняються від такого прогнозу. Позитивне ставлення до БЮТ засвідчили 43,1% опитаних. Блок Литвина готові підтримати 20,7% респондентів. Регіоналам віддали перевагу 18,4%, «Народній самообороні» — 13,5%, Українській народній партії — 9,2%, комуністам — 9,0%.

На загострення ніхто не йде

— Навіть за вказівки з Києва політичні сили у регіоні не йдуть на загострення, — продовжує аналіз ситуації політолог Олександр Логінов. — До того ж на рівні голови облдержадміністрації та облради, а також міського голови Вінниці панує порозуміння і злагоджена робота. На відміну від попередніх керівників, між якими багато років тривала конфронтація. Злагоджена господарська і депутатська діяльність позитивно позначається на політичній ситуації. Однак перед виборами стосунки зміняться. Тоді конфронтації не уникнути.

Своєрідною «репетицією» майбутніх скандалів у пасивно-спокійному регіоні називають дві провокації проти міського голови Вінниці, активного молодого господарника Володимира Гройсмана. Нещодавно Асоціація міст України запропонувала його кандидатуру на посаду віце-прем’єр-міністра з питань регіональної політики. Володимир Гройсман відмовився від посади. Журналістам пояснив, що у цей непростий час не може залишити рідне місто.

Деякі політологи називають кандидатуру Володимира Гройсмана претендентом на посаду керівника обласної організації «Фронт змін». Кажуть, що з ним уже мав розмову з цього приводу Арсеній Яценюк. На думку політолога Валентина Муханова, не тільки вінницький міський голова виявляє підтримку нової політичної сили. Це саме робить частина депутатів міськради. За опитуваннями, А. Яценюк посідає друге місце після лідера в регіоні — БЮТ.

Щодо згаданих провокацій проти міського голови Вінниці Володимира Гройсмана, то перша з них стосувалася оголошення на під’їзді житлового будинку. В ньому мешканців попереджали, що неплатників комунальних послуг виселятимуть з квартир. Під текстом значилося прізвище міського голови. Такий «документ» Володимир Гройсман назвав провокацією. Він звернувся до правоохоронних органів, щоб встановили, хто збурює в місті ситуацію. З тієї ж «опери» — куплети непристойного змісту, де згадується ім’я міського голови. Їх розсилають на мобільні телефони вінничан. У місті зареєстровано нову газету. Жодне її число не обходиться без випадів на адресу Володимира Гройсмана. Незважаючи на це, більшість вінничан підтримує дії міського голови. У згаданому соцопитуванні Центру Разумкова Володимира Гройсмана називають серед найавторитетніших людей регіону. У нього другий показник (36,1% опитаних) після голови облдержадміністрації Олександра Домбровського (47,6%).

Загалом вінничани висловлюють песимізм щодо позитивних змін в державі цього року. Тільки 4,8 відсотка респондентів вважають, що події в країні розвиваються у правильному напрямі. Про зневіру в політиці та політиках досить промовисто висловилася одна з трудівниць: «Не сердіть мене такими запитаннями, краще ставте їх депутатам та Президенту. Вибачайте, але мені час корову доїти».


Переглядів: 3180
Поширень: 0