Київський Майдан вистояв. Режим здався. Переформатована Верховна Рада почала ухвалювати рішення, які отримали схвальну оцінку з боку Євросоюзу. Принаймні у нас з\'явилася надія на те, що цей жах скінчиться. Але ще не можна сказати, що українці і в тому числі вінничани, повністю зітхнули з полегшенням. Кілька днів тому, коли хвиля протестів покотилась містами України, деяких вінничан охопила справжня паніка - люди боялися не революції і не змін, люди боялися розгулу і анархії. Скупали продукти, знімали гроші в банкоматах, побоювались виходити на вулицю… На кілька днів у Вінниці практично єдиною легітимною владою залишилася мерія. Міській владі необхідно було "розрулювати" ситуацію тут, на місці. Що робили, як шукали вихід і що слід робити далі - у розмові "Міста" з мером Вінниці Володимиром Гройсманом.

- Вінницька міська рада завжди підтримувала європейський напрямок розвитку. І тим не менш, у деяких вінничан, було відчуття, російською мовою, "недосказанности". Під мерією навіть було кілька мітингів, де люди вимагали чіткої позиції. Як думаєте, чому таке відчуття виникло?

- Для нас євроінтеграція - це не просто слова. Це та робота, якою ми займаємося постійно. І європейське місто має бути в європейській країні. Те, що 21 листопада було прийнято рішення зупинити процес підписання Угоди про Асоціацію з ЄС, для мене теж було шоком. Хоча нас, в тому числі міських голів, тоді ж одразу почали запевняти у тому, що до кінця березня однозначно буде прийнято рішення, і питання стоїть тільки про те, яка сума ресурсів буде отримана на підтримку економіки. Коли у Вінниці люди вийшли на Майдан, я теж не раз там був, висловлював свою позицію. Свою позицію висловлювала міська рада. І з самого початку вона була послідовною. У Вінниці перед мерією підняли прапори Євросоюзу, на місцевому Євромайдані за нашим сприянням встановлена сцена для виступів усіх бажаючих й палатка для обігріву, громадський транспорт теж досі їздить з прапорцями України і ЄС. Не можу сказати, що в Києві все це усім подобалось, але не буду про це говорити. Були досягнуті домовленості з правоохоронцями про те, що мирно мітингувати вінничанам ніхто не заважатиме. І ніхто не заважав, у нас нікого не розганяли. Розумію, що у людей були додаткові питання, але ми відкриті для спілкування. І коли люди приходили, ми всі - я, як мер, заступники, депутати - виходили і чесно відповідали за запитання, пояснювали свою позицію.

- Одне з останніх рішень міської влади - це створення громадського формування "Цілодобова варта", яка наразі патрулює вулиці міста разом з Правим сектором. Як домовлялися з ними?

- Потрібно, щоб усі розуміли: зараз потрібно долати розбіжності. Зараз є Україна, яку потрібно повернути у спокійне життя і на шлях демократичного розвитку. Я нікого не переконував, я усіх закликав. Тому що коли у містах починається хаос і паніка, мародерство, це - велика трагедія для мешканців цих міст. Потрібно зберегти мир і спокій навіть у таку надзвичайну складну хвилину. І відгукнувся не тільки Правий сектор. Об\'єдналися "Цілодобова варта", Правий сектор, воїни-афганці, активісти Автомайдану, Самооборони київського Майдану (вінничани, які повернулися зі столиці), велосипедні активісти, українське козацтво. І це дуже важливо. Дякую усім, хто зрозумів, що Україна і Вінниця - понад усе.

- Чому взагалі виникла необхідність створення такого громадського формування "Цілодобова варта"?

- На той момент, коли ми його створювали, уже були приклади в Україні, що скоєні крадіжки, є мародерства, заволодіння зброєю… Це все могло створювати небезпеку для людей. Тому я вважаю, що у той момент потрібно було об\'єднувати громадських активістів спільно з правоохоронними органами. Хочу наголосити, що жоден працівник міської міліції у цей період не перебував за межами міста взагалі. І активісти знайшли спільну мову з правоохоронцями. І, як ми бачимо, є результат. Крім того, хочу сказати, що люди які стояли на Майдані, які прагнуть європейської інтеграції, не прагнули того, щоб в містах були напади і мародерство. Вони хотіли, в першу чергу, щоб Україна була схожа на європейську країну. Зараз в Україні ховають людей, які загинули на Майдані. В ім\'я їхньої пам\'яті, їхніх бажань, їхніх прагнень - бо вони уособлення усіх тих, хто стояв на Майдані і хто боровся - ми маємо реалізувати ці їх прагнення на усі 100%. І сьогодні дуже важлива громадянська позиція кожної людини.

- Крім "Цілодобової варти" і об\'єднання активістів, що ще робила міська влада у цей період? Адже місто відчувало паніку: спустошені банкомати, закриваються ятки на ринках, повідомлення про закриття у супермаркетах…

- Ми мобілізували абсолютно усіх, вжили заходів там, де потрібно для стабілізації ситуації - щоб припинити паніку. Працівники міської ради зустрічалися з керівництвом супермаркетів і ринків. До усіх достукались. Усі патріотично поставились до ситуації. Не було ніякого підняття цін. Все швидко стабілізувалось.

- Сьогодні губернатора немає - він написав заяву про відставку. Голова обласної Ради на лікарняному. У міністерствах нові керівники, а на місцях - невизначеність. Виходить, що сьогодні у Вінниці єдина легітимна влада - це міська рада?

- У Вінниці - так. Міська рада виконує свої функції навіть у такий непростий момент. Так, був момент, коли ситуація в Україні могла вийти з-під контролю. У місті залишився я, міський голова, були керівник УМВС області і міського відділу міліції - і все...

- І як діяти у такій ситуації, коли ні у кого навіть попросити в разі чого про допомогу?

- Треба брати на себе відповідальність, діяти і надіятися, що ми можемо з Божою поміччю все зробити. У нас сильна команда. Ніхто не панікував, ніхто не тікав. Я подзвонив своєму колезі (знаю, що у нього горіло місто). Питаю: як справи? Він каже: все нормально уже, але я не на місці! -Чому? - Та я поїхав... Це не про нас. Це був мій обов\'язок і обов\'язок команди стати на захист міста від будь-яких проявів насильства і подібного. Для нас усіх це було принципово.

- Знаю, що одним з рішень міської ради в останні дні - виділення "швидких" і гарантії, що вінницькі лікарні приймуть постраждалих з Майдану, якщо буде така потреба. Чи скористалися цією вінницькою пропозицією?

- Багато про це говорили. На нас вийшли активісти Майдану з Києва. Тут була одна проблема у зв\'язку з реформою охорони здоров\'я, яку провели - і тепер, дай Бог, щоб її відмінив парламент. У нас же забрали швидку допомогу, вона тепер підпорядкована не місту, а Центру медицини катастроф. Але "швидкі" на нашу вимогу у перший день поїхали на Майдан до координаторів медичних служб. Коли "швидкі" їхали на Київ, ми передали купу медикаментів, в тому числі і знеболюючих - тоді був критичний момент, не вистачало в тому числі і цих препаратів. У лікарнях Києва було шість чоловік з Вінниці, які були травмовані: два активісти Майдану і чотири солдати внутрішніх військ. Як нас проінформували з Києва, один активіст поранений в око, другий - легкопоранений. Перший залишився у Києві у центрі хірургії ока. Другий, у якого було легке поранення, сказав: я повертаюсь на Майдан. Чотирьох поранених бійців внутрішніх військ "швидкі" забрали.

- У неділю поховали Героя Майдану Максима Шимка. На площі перед панахидою було сказано, що міська рада сприяла виділенню місця на Центральному кладовищі на Алеї Героїв. До вас було звернення чи ви самі запропонували допомогу?

- Я навіть не хочу обговорювати, що ми зробили. Ми зробили те, що мали зробити. Єдине, про що я шкодую - що ми мали справу з похованням Героя, а не тим, що вітали би його живим. Думаю, я не один, хто про це жалкує. Я був на прощанні і біля його дому, і на Майдані, я бачив багато сліз.

- Є інформація про ще одного загиблого вінничана…

- Ми не можемо знайти його рідних. У нас є один телефон, але там не відповідають. У будь-якому разі ми готові допомогти. Крім того, є телефон гарячої лінії 15-60 або 60-15-60. Ми готові прийняти дзвінки від усіх, кому потрібна допомога.

- Днями Ви виступили зі зверненням, що зараз вкрай необхідна реформа місцевого самоврядування. Думаєте, це на часі?

- Це не просто на часі. Це одна з головних реформ, які потрібно зараз зробити. Днями про це сказав. У тому числі, польський Президент Броніслав Коморовський. Якби місцеве самоврядування було реформоване, того, що сталося, - не було б. Як показує досвід, найефективніша влада - це місцеве самоврядування. І навіть у цьому конфлікті острівцем стабільності в країні залишилося місцеве самоврядування, бо воно обирається людьми. Я нещодавно виступав у прямому ефірі і мені задали питання, що парламент прийняв найважливіше рішення - про відставку Януковича. Я сказав, що найголовніше сьогодні, що відбулися зміни до Конституції. Так, вбивцю треба відсторонити від влади і притягнути до відповідальності. Але потрібно, щоб ми не виростили наступного тирана. І для того потрібно, щоб повноваження в країні були збалансовані.

Якщо влада буде передана вниз, тоді не буде такої жадоби до влади. Коли влада децентралізована, то в одних руках сконцентровані не такі великі повноваження. І якщо на вершині влади раптом опинилися людина з невідповідними якостями, вона не має можливості повністю перевернути країну. Чому зараз потрібна реформа? Зараз відкривається вікно можливостей. 20 років мова йде про цю реформу, і завжди бракувало політичної волі. Сьогодні є той момент, коли ці кроки можна зробити. Якщо цю можливість упустити, як тільки центральна влада стане сильною знову, вона не захоче ділитися повноваженнями з місцевим самоврядуванням.
Тож якщо реформа місцевого самоврядування не буде зроблена: є загроза повторення диктатури з певним часом. І друге - ми не станемо успішною країною. Немає прикладів успішних країн, в яких не розвинуте місцеве самоврядування.

- У Києві є кому підтримати цю ініціативу?

- А для країни немає іншого виходу. Бо я давно говорив - наступна революція буде муніципальною. Так і сталося - люди піднялись знизу. Всі ці роки я будь-яку владу намагався повернути обличчям до вінничан, озадачити їх нашими проблемами. Хто б це не був: президент, прем\'єр, міністр… Це було непросто. Набагато легше було б місту самому заробляти і самому витрачати, бути самодостатнім і ні в кого нічого не просити. Чесно, останнім часом централізація уже дійшла до такою ступеня, що місцеве самоврядування уже почало задихатись. Виходило, що ми щось робимо не тому що, а всупереч.

- Як бути з обіцяними державними кредитами?

- Все нормально. Ми отримали 96 мільйонів на модернізацію громадського транспорту. Встигли.

- В одному з коментарів для "Міста" Наталя Болховська, керівник місцевого прес-клубу, висловила ідею: започаткувати у місті референдуми. Не маєте такого бажання?

- Ця ідея слушна. Я завжди казав: якщо громада і влада дивляться в один бік, у них є гармонія і успіх. Тому реальні механізми врахування громадської думки - це супер, я це підтримую. Але для того, щоб референдуми були ефективними, треба, щоб і громада була активною. І недаремно в нашій Стратегії розвитку міста першим номером є громада. І сьогодні роль громади є надзвичайно важливою.

-Як загалом оцінюєте ситуацію зараз у місті?

- Стабільною.

- …а в державі?

- Думаю, має бути стабільною. Зрозуміло, є ще певні проблеми. Але якщо ті, хто буде управляти державою, серцем присягнуть служити народу кожної хвилини - все буде добре. Кожен з тих, хто при владі, має трохи більше любити Україну, ніж себе самого.

- Сьогоднішня революція інша, ніж була у 2004 році. На Вашу думку, чого саме сьогоднішній Майдан має навчити чиновників, у тому числі і місцевого самоврядування?

- Совісті. Іншого рецепту немає. Чиновник має вірою і правдою служити людям. Не хочеш служити - іди працювати в інше місце. Середня ланка Кабміну - ті самі люди, які там сидять по 20 років. На Заході є закон і будь-який чиновник підкорюється закону. А у нас будь-який чиновник думає, що він - це і є закон. Такого бути не може. І дуже важливо: людей потрібно дійсно чути, дослухатися до них.



Переглядів: 4397
Поширень: 0