На початку сесії виступив Сергій Татусяк, який офіційно заявив, що складає повноваження. Депутати прийняли його відставку. Після чого на порядок денний було поставлено питання обрання нового голови ради.

Кандидатура була одна – рухівця Сергія Свитко, якого висунула ВО «Батьківщина». Про свою підтримку цієї кандидатури заявив і вже екс-голова Татусяк.

У залі був присутній 91 депутат (всього у складі ради 132 депутатів). Керівники фракції «Єдність» Віктор Вікалюк та депутатської групи «Совість України» Валерій Коровій сьогодні вранці на прес-конференції оприлюднили заяву, яку підтримали всі 12 депутатів від «Совісті України» та 12 (з 14) депутатів від «Єдності», в якій вони оголосили про підтримку відставки Сергія Татусяка і водночас наголосили, що нові призначення у раді не повинні відбуватись шляхом кулуарних домовленостей: Майдан боровся не за зміну одних політиків на інших – люди боролись за зміну системи. Тому вони прийняли консолідоване рішення не брати участі в сесії.

Варто нагадати, що за результатами місцевих виборів 2010 року склад Вінницької обласної ради був сформований з депутатів від Партії Регіонів (62 мандати), ВО «Батьківщина» (32), партії «Єдність» (22), «Фронт змін» (9), Народної партії (4) а також по одному депутату від СПУ, УНП, УРП «Собор».

За останні тижні у раді відбулось багато змін: спочатку з’явилась депутатська група «Совість України» (куди увійшли семеро депутатів від «Фронту змін» та п’ятеро від «Єдності»), пізніше - міжфракційне об\'єднання "Народна Рада" (переважають представники «Батьківщини»), а буквально днями екс-регіонали заявили про наміри створення в облраді фракції «Вільна Вінниччина».

За мінусом 24-х депутатів від «Єдності» та «Совісті України» - виходить, що у консолідованому голосуванні за нового голову обласної ради брали участь бютівці та колишні регіонали. «За» проголосували 86 депутатів, «проти» – 4, не брав участь у голосуванні – 1.

Ще одна новина – відтепер у раді на три депутати менше: Наталя Рекута (Гетце), Тимофій Гіренко та Любов Коваленко склали депутатські мандати. Їх заяви про складання депутатських повноважень зачитав перший заступник голови облради Ігор Кревський.



Переглядів: 7748
Поширень: 0