Про це в ході брифінгу повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Він поінформував, що уже найближчим часом Мінрегіон направить на розгляд Уряду проект концепції реформування місцевого самоврядування та територіального устрою влади, а також законопроекти про право територіальних громад на об\'єднання та про співробітництво територіальних громад. За основу взяті ті напрацювання, які уже були зроблені українськими експертами спільно з експертами Ради Європи. Основою для них стала Європейська хартія місцевого самоврядування. Сьогодні є підтримка цих проектів як з боку експертів, так і представників асоціацій органів місцевого самоврядування. А сьогодні, як повідомив Володимир Гройсман, підходи до реформи були обговорені на зустрічі з головами обласних рад усієї України.

Щодо законопроектів, очільник Мінрегіону пояснив, що вони врегулюють питання добровільного об\'єднання територій, бюджетів, комунальної власності, а також дозволять кооперувати фінансові та організаційно адміністративні ресурси для розв’язання спільних проблем соціально-економічного розвитку територій.

«Ми також будемо пропонувати прийняття рішень стосовно голів обласних державних адміністрацій. Їхні функції будуть звужені – виконуватимуть вони тільки контрольні функціїі. Крім того, будемо формувати підходи до фінансово-економічної політики на територіях. Тобто мова йде про достатні фінансові інструменти для формування самодостатнього місцевого самоврядування», - додав Володимир Гройсман.

Серед інших кроків - вже розпочато реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю. Для цього підготовлено зміни до чинного законодавства з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю. Змінами, зокрема, передбачено, що основні функції державного архітектурно-будівельного контролю та дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві будуть передані органам місцевого самоврядування, а за ДАБІ залишаться лише контрольні функції.

Працює сьогодні Мінрегіон і над забезпеченням відкритості генеральних планів, які є основою інвестиційного розвитку регіонів.

«Причина проведення децентралізації влади, максимального повернення всіх можливих функцій і повноважень органам місцевого самоврядування абсолютно зрозуміла. Влада, яку обирають люди, має максимальний ступінь довіри і ця влада має отримувати достатньо функцій для своєї діяльності. Зазначу, що після проведення реформ, а ми маємо це зробити дуже швидко, території розпочнуть повноцінно розвиватися, і саме люди будуть впливати на розвиток цих територій», - сказав Володимир Гройсман.



Переглядів: 4527
Поширень: 0