За інформацією фахівців відомства, на сьогоднішній день вже підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю» та внесено на розгляд Уряду. Планується, що документ розглянуть на найближчому засіданні Кабінету Міністрів України.

Законопроектом зокрема передбачається можливість здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та дозвільно-погоджувальних процедур у будівництві на місцевому рівні. Проектом також передбачено запровадження системи державного нагляду за прийняттям рішень у сфері містобудування та здійсненням державного архітектурно-будівельного контролю; удосконалення процедури подання декларації про виконання підготовчих та будівельних робіт шляхом установлення вичерпного переліку підстав для їх повернення; виключення необхідності інформування замовниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про отримані документи на початок будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів, скасування відповідальності за неподання такої інформації тощо.

За словами фахівців, концепція реформування держархбудконтролю передбачає дотримання балансу стримувань і противаг між державними і місцевими органами управління.

До речі, минулого тижня даний законопроект обговорили та погодили на засіданні Робочої групи з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Передбачається, що прийняття цього Закону сприятиме удосконаленню містобудівної діяльності та посиленню ролі місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у комплексному розвитку територій в інтересах територіальних громад.


Переглядів: 2602
Поширень: 0