Уряд України сьогодні працює над створенням законодавчих основ для формування самодостатніх громад з широкими повноваженнями і фінансовими ресурсами, які дозволять в повній мірі реалізовувати ці повноваження. Про це на прес-конференції в Брюсселі сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

«В 2014 році маємо завершити забезпечення прийняття всіх законодавчих актів, пов’язаних із проведенням реформи, в тому числі і внесення змін до Конституції України, які є обов’язковими. Ми розраховуємо, що восени цього року будуть затверджені зміни до Основного закону. Таким чином з 2015 року ми розпочнемо життя за новим законодавством, в основі якого лежить Європейська хартія місцевого самоврядування і фундаментальний принцип субсидіарності. Ми розраховуємо, що чергові місцеві вибори будуть проведені на базі нового законодавства восени 2015 року», - сказав Володимир Гройсман.

Він також наголосив, що Україна була, є і буде унітарною державою і федералізація для неї неприйнятна.

В свою чергу Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на прес-конференції зазначив, що Євросоюз не залишить Україну наодинці з реформами місцевого самоврядування. За його словами, ЄС має намір надати нашій країні інструменти, які допоможуть впровадженню змін.

«Вплив децентралізації на єдність України буде тільки позитивним. Децентралізація - це не федералізація. Між ними є дуже багато відмінностей, і головна з них полягає в тому, що до децентралізації закликають всередині України. Тоді як до федералізації України закликають за межами держави», - сказав єврокомісар.

Відео спільної прес-конференції Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, Комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле та Президента Комітету Регіонів Європейського Союзу Луїса Рамона Валкарсель Сісо (з офіційного веб-сайту Європейської комісії):



Переглядів: 3765
Поширень: 0