В обговоренні взяли участь представники усіх депутатських фракцій і груп Верховної Ради, спікер ВР та в.о. Президента України Олександр Турчинов, голова Уряду Арсеній Яценюк, а також голови обласних і районних рад, представники органів місцевого самоврядування, міські голови, українські експерти з питань конституційного права і місцевого самоврядування, представники міжнародних організацій.

Презентуючи прийняту Урядом Концепцію Реформи місцевого самоврядування і проект конституційних змін щодо децентралізації влади, Володимир Гройсман наголосив на необхідності досягнення консенсусу між Урядом і представниками різних політичних сил – адже зміни до Конституції ляжуть в основу законів, необхідних для практичного впровадження реформи.

Ми хочемо, щоб 2014 рік було присвячено змінам до законодавства, і ми маємо провести ці зміни. Це ряд законів – зміни до бюджетного кодексу, до законодавства щодо місцевого самоврядування, закони про місцеве представництво державної влади, об’єднання і співробітництво територіальних громад, про формування сучасної регіональної політики. Це якісні європейські закони, які ми маємо прийняти”, – підкреслив він.

За словами Володимира Гройсмана, низка законодавчих ініціатив дасть можливіть побудувати збалансовану систему управління в країні, розмежувати і чітко визначити компетенції між органими місцевого самоврядування, передати громадам та регіонам повноваження і фінансові ресурси, надати їм важелі впливу на території, скоротити і зменшитити вплив центрального апарату і центральної влади на місцеве самоврядування.

Вирішення питань будь-якого значення, які виникають на рівні міста, мають бути в компетенції цього ж міста. Не може бути, щоб питання місцевого значення вирішувалося в Києві на рівні міністерства. І тут застосовується принцип субсидіарності із чітким визначенням компетенцій кожного рівня влади”, – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

В процесі обговорення представники практично усіх парламентських фракцій і органів місцевого самоврядування висловили підтримку оголошеному Урядом курсу на децентралізацію влади. На думку більшості учасників дискусії, реформа місцевого самоврядування не тільки дозволить відповісти на виклики сьогодення, але й створить основу для успішного розвитку України в майбутньому.

Парламентарі продовжать обговорення пропозицій щодо змін до Конституції також у інші її розділи з тим, щоб прийняти зміни до Основного Закону України до середини травня поточного року.



Переглядів: 3433
Поширень: 0