17 травня, міністр аграрної політики та продовольства України під час перебування у Вінницькій області на ХVІ зльоті іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» виступив перед стипендіатами-студентами вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Ігор Швайка зустрівся з студентами

"Ви повинні розуміти, що праця ваша буде важкою, але цього не потрібно боятися. Пам\'ятайте, що великих звершень добивалися лише ті, що починали з найтяжчих завдань і не боялися цього. А перед вами стоїть свята місія не лише працювати на нашій землі, але й захищати її. Саме так, як це робили наші предки-козаки, котрі встромляли в землю меч і бралися за плуг, але коли була потреба, то з землеробів знову перетворювалися на воїнів. Саме тому ми будемо ініціювати розмову з Міністром оборони щодо повернення військових кафедр до аграрних університетів",- наголосив міністр.

Крім того, Ігор Швайка звернув увагу студентів на те, що сьогодні Уряд України розглядає аграрний сектор як одну із пріоритетних галузей економіки країни, особливо в умовах євроінтеграційного курсу, і покладає на нього у цьому контексті великі надії. «Ми маємо всі розуміти, що для Європи український аграрний сектор є досить потужним конкурентом. Адже сільське господарство країн Євросоюзу є дотаційним, а наша аграрна галузь, не дивлячись на існуючі проблеми самостійно динамічно розвивається. Тому сьогодні ми станемо партнерами для аграрного бізнесу і знімемо всі адміністративні перепони, які раніше перешкоджали його розвитку», - наголосив міністр.

Під час поїздки на Вінниччину  міністр також оглянув посіви цукрових буряків та ознайомився з роботою Гайсинського цукрового заводу ТОВ ПК «Зоря Поділля».

цукор«З метою стабілізації ціни на внутрішньому ринку цукру прийнято рішення про товарну інтервенцію цукру до серпня в обсязі 150 тис. тонн. У травні Аграрним фондом буде реалізовано 30-35 тис. тонн, у червні – 40 – 45 тис. тонн. Вартість цукру, який буде реалізований Аграрним фондом - 9282 тис. грн/т. Вона задовольняє всіх учасників ринку. Економічних підстав для збільшення оптової ціни цукру до 1 вересня немає», - поінформував міністр.

Ігор Швайка також повідомив цукровикам Вінниччини, що у березні поточного року було підписано Меморандум порозуміння між Мінагрополітики та Національною асоціацією цукровиків України "Укрцукор".

Нагадаємо, що відповідно до документу, Мінагрополітики зобов\'язалося, зокрема, сприяти забезпеченню площ посіву цукрових буряків 2014 року у розмірах, достатніх для виробництва бурякового цукру квоти "А"; забезпечувати згідно з законодавством розподіл між суб\'єктами господарювання обсягів виробництва та поставки цукру квоти "А" з цукрових буряків на внутрішній ринок; здійснювати фінансові та товарні інтервенції бурякового цукру вітчизняного виробництва, тощо.

Виробники цукру в свою чергу зобов’язалися, зокрема, виконати зобов\'язання з виробництва цукру в рамках одержаної квоти, не допускати необґрунтованого перевищення оптових цін на цукор над фактичними витратами на його виробництво.

У Немирівському районі міністр відвідав Товариство з додатковою відповідальністю "Брацлав" та поспілкувався з колективом підприємства.

Ігор Швайка відвідав Товариство з додатковою відповідальністю "Брацлав"

На сьогоднішній день ТДВ „Брацлав” — це єдине підприємство на території України, яке займається виготовленням високотехнологічного та наукоємного обладнання для виробництва молока.

Спілкуючись з працівниками підприємства, Ігор Швайка зауважив: «Розвивати вітчизняне виробництво сільськогосподарської техніки та обладнання – одне з стратегічно важливих завдань. Приклад сучасного підприємства «Брацлав» доводить, що це цілком можливо. Сьогодні, коли основний акцент робиться на підвищенні обороноздатності країни, важливо, що працюють такі підприємства, які дбають про продовольчу безпеку держави, сільське господарство та харчову промисловість».


Переглядів: 5382
Поширень: 0