У виступі на установчих зборах щодо Національної ради реформ Президент Петро Порошенко наголосив, що війна не може бути виправданням для відсутності реформ. «Національну раду реформ створено для того, щоб планувати і здійснювати реформи для громадськості, разом з громадськістю і під контролем громадськості», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що тривають консультації із визначення представників громадських об’єднань, які будуть включені безпосередньо до складу Національної ради. Крім того, до дорадчої ради Національної ради реформ увійде кілька десятків відомих громадських діячів та знаних експертів - в тому числі і світового рівня.

Президент заявив, що основними характеристиками реформ в країні мають стати три «П» - простота, прозорість та привабливість.

Президент назвав «слушною» ідею створення тимчасових позавідомчих агенцій з впровадження реформ. «Жодна система не може змінити себе сама», - заявив він. За його словами, «через надто пророслі та закорінені інтереси податківці не можуть ефективно реформувати податкову систему. МОЗ також апріорі не зможе змінити охорону здоров\'я. А корумпований суддівський корпус ніколи не народить справедливого та чесного судочинства».

«Реформою реформ» Глава держави назвав реформу суддівської системи. «Закони народяться мертвими - якщо за їхнім дотриманням не стежитиме чесний і неупереджений, незалежний і непродажний суд. Тому судова реформа має стати першою і головною нашою реформою, яка дасть країні можливість жити по-новому», - заявив він.

Петро Порошенко вважає, що якнайшвидше треба ухвалити Антикорупційну стратегію та Закон про Антикорупційне бюро. Також він наголосив на нагальній необхідності реформи всієї правоохоронної системи і державної служби. «Вони прогнили настільки, що не допоможе навіть люстрація», - сказав він. Ще одним важливим напрямком реформ Президент назвав реформу охорони здоров’я, яка, за його висловом, сама потребує реанімації. «Для ефективної реформи медицини потрібні будуть чималі кошти, які може дати лише сильна, здорова економіка», - зауважив він.

Стратегічними напрямками реформ Президент назвав залучення інвестицій, демонополізацію і дерегуляцію.

Петро Порошенко висловив впевненість, що найближчим часом вдасться скоротити кількість контролюючих органів з 83 до 19. «Адміністрація Президента, Міністерство економіки напрацювали і напрацюють цілий пакет дерегуляторних ініціатив, які аж просяться, щоб їх якнайшвидше підтримали у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів України», - сказав він.

За словами Президента, всі проекти реформ мають бути інтегровані в «Стратегію 2020», яка дозволить поставити на порядок денний питання про перспективу членства України в Євросоюзі. «Саме це є нашою метою», - наголосив він.

«Поки що інтегральним документом, каркасом реформ маємо вважати Угоду про асоціацію з ЄС. І саме тому, я впевнений, що Верховна Рада разом з ратифікацією має ухвалити розроблений нами національний план імплементації цієї угоди, яка вимагає вже зараз глибинних проєвропейських змін в усіх сферах життя», - наголосив Президент.

Говорячи про прозорість як один з базових принципів реформ, Глава держави анонсував, що в Адміністрації Президента вже наприкінці серпня почнеться перехід до електронного документообігу, а до кінця року на нього перейдуть всі органи державної влади.



Переглядів: 3029
Поширень: 0