У першому півріччі 2014 року інспекції держархбудконтролю здійснили більше 1,5 тисячі планових та майже 20 тисяч позапланових перевірок об’єктів будівництва. Практично під час кожної третьої перевірки зафіксовано порушення містобудівного законодавства. Це свідчення того, що з кожним роком в Україні збільшується кількість ненадійних, сумнівних споруд, що може призвести до масштабних катастроф у майбутньому. Про це повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Максим Мартинюк в інтерв’ю газеті «Хрещатик».

За його словами, найчастіше інспектори фіксують недостовірні дані у деклараціях про початок виконання будівельних робіт.

«Досить часто замовник свідомо подає неправдиву інформацію та дезінформує інспекцію, - повідомив Максим Мартинюк. - В результаті доводиться призупиняти будівельні роботи та анулювати такі декларації. Інша проблема — заниження категорійності будівництва. Забудовники з метою економії коштів свідомо занижують цей показник. Часто маємо заявлене будівництво ІІІ категорії, а насправді воно тягне на V категорію. У результаті ніхто не може поручитися за міцність будівельних конструкцій, стійкість фундаментів, якість будматеріалів. Тобто дехто заробляє гроші на безпеці та здоров’ї людей».

Керівник ДАБІ України зазначив, що поширеним порушенням є експлуатація приміщення, яке офіційно не прийняте в експлуатацію. Часто трапляються самочинні будівництва.

«Не треба плутати лібералізацію економічного режиму та вседозволеність. Знаю, що дехто під шумок не проти нагріти руки на недобросовісному будівництві. Але ДАБІ України стане цьому на заваді. Наше завдання — впорядкувати систему архбудконтролю, зробити її дружньою до чесних підприємців та громадян. Але зі злісними порушниками не може бути жодних компромісів. Адже за такі компроміси у майбутньому доведеться надто дорого платити звичайним людям», - наголосив Максим Мартинюк.

Повний текст інтерв’ю голови ДАБІ України газеті «Хрещатик»



Переглядів: 3671
Поширень: 0