Кандидатуру на посаду радника Віце-прем`єр-міністра з питань розвитку сільських територій, який буде постійно працювати в Уряді, мають запропонувати об`єднання сільських громад. З такою пропозицією Віце-прем`єр-міністр України Володимир Гройсман звернувся до представників Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад під час спільної зустрічі.

«Я хочу, щоб ви дали мені професійну людину, яка глибоко в темі, вона буде постійно працювати зі мною і представлятиме інтереси сільських громад в Уряді», - зазначив Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман створить посаду радника Віце-прем`єр-міністра з питань розвитку сільських територій

Учасники зустрічі дійшли згоди, що селам потрібен прямий зв\'язок з Урядом, особливо під час реалізації курсу держави на реформування місцевого самоврядування і рішень, пов’язаних з бюджетною децентралізацією, дерегуляцією адміністративних послуг і наділення громад повноваженнями і фінансами, перспективою добровільного об`єднання та співробітництва територіальних громад.

«Ми підтримуємо ініціативу Уряду щодо добровільного об`єднання громад, але вирішуватися це питання має знизу. Це має бути економічно обґрунтовано, необхідно, щоб перш за все над цим попрацювала районна адміністрація, районна ланка, вони зробили економічний проект об`єднання – на що об’єднані громади будуть опиратися в майбутньому», - сказав Микола Фурсенко, голова Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад.

«Закон України про співробітництво громад – дуже своєчасний закон. Також якщо сільські громади об’єднуватимуться між собою, або приєднуються до великих міст – проблеми не буде, але це дійсно має бути добровільно, а не примусовим процесом», - зазначила Олександра Шереметьєва, голова Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад та голова Омельницької сільської ради.

Володимир Гройсман створить посаду радника Віце-прем`єр-міністра з питань розвитку сільських територій

Сторони обговорили проблеми, пов’язані з використанням земель, які знаходяться поза межами сільських громад, питання переходу від обслуговування у казначействі до комерційних банків, перспективи отримання громадами ресурсів з місцевих та загальнодержавних податків та зборів тощо.

За словами представників сільських рад, на місцевому рівні існує чимало проблем і зловживань, які заважають розвитку сільських громад.

«Сьогодні вражає те, що землею управляють великі фірми, агрохолдинги, які землю обробляють, спустошують, але не створили жодного робочого місця. Це людей дуже лякає. Бо молоді немає куди влаштовуватися на роботу. Можливо, десь треба агрохолдингам поділитися – надати молодим фахівцям в оренду землю для створення фермерських господарств», - зазначив Микола Фурсенко.

«Необхідно, щоб питання розпорядження землею поза межами села вирішувалося лише за погодженням сільської ради», - додала Олександра Шереметьєва.

Володимир Гройсман створить посаду радника Віце-прем`єр-міністра з питань розвитку сільських територій

Ці та інша проблеми, на думку представників сільських та селищних рад, надто важливо вирішити саме зараз, коли формується нова система місцевого самоврядування і громади визначають джерела свого подальшого розвитку.

«Необхідно зібрати перелік проблемних питань, які можуть бути врегульовані постановами і актами Кабінету Міністрів, і врегулювати їх», - підкреслив Володимир Гройсман.

Чергову зустріч сторони запланували провести вже наступного тижня. Всеукраїнська асоціація сільських рад планує визначитися з кандидатурою свого представника в українському Уряді вже найближчим часом.



Переглядів: 3623
Поширень: 0