Минулого тижня виконкомом міської ради було укладено угоду про співпрацю з Державною архітектурно-будівельною інспекцією України у сфері надання адміністративних послуг. Відтепер, щоб впорядкувати будівництво на території міста, департаменти архітектури, економіки та інвестицій, БТІ, члени комісії міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи, а також заступники міського голови можуть надавати свої пропозиції, які забудовник має враховувати.

Початку будь-якого будівництва передує реєстрація державною архітектурно-будівельною інспекцією декларації про початок виконання будівельних робіт. У Вінниці таку декларацію забудовник подає через державного адміністратора Прозорого офісу. Після чого вона протягом доби направляється у Держархбудінспекцію, яка впродовж п`яти робочих днів перевіряє повноту зазначених у ній даних, та, у разі подання та оформлення декларації з дотриманням установлених вимог, реєструє її. Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції, яка її зареєструвала, а другий (з відміткою Інспекції) повертається замовнику.

«Органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями перевіряти достовірність даних в декларації, тобто через п’ять днів забудовник може починати будівництво. Але часто виявляються факти, коли немає землі, а заявник записує, що вона є, або земля не того цільового призначення, тобто не внесено зміни чи не оформлено так як треба сервітут, або ж він вже закінчився. Є багато випадків, що не погоджено сам проект. Наприклад, сьогодні на певний перелік об’єктів необхідно погодження проектної документації, архітектурних рішень проекту у відповідності до Генерального плану Вінниці з головним архітектором міста, а забудовник часто цього погодження не бере, - розповідає головний архітектор міста Олександр Рекута. - Ще є такий момент, коли інвестори сплачують при здачі об’єкта в експлуатацію пайову участь в розвиток соціальної інфраструктури міста. Це визначено рішенням міської ради. Але в результаті інвестор здає об’єкт, а міська рада і виконавча влада усунені від процедури прийняття в експлуатацію, і ці кошти до міського бюджету не надходять, тому потім починаються проблеми і судові процеси».

Саме для того, щоб таких проблем не виникало та аби впорядкувати процеси будівництва на території міста, минулого тижня між виконкомом міської ради та ДАБі було укладено угоду про співпрацю. Відтепер декларацію, яка подається через держадміністратора Прозорого офісу згідно з затвердженим алгоритмом, сканують і далі вона вже відправляється на орган державного архітектурно-будівельного контролю для опрацювання. Відскановану ж копію можуть переглядати працівники структурних підрозділів міської ради, БТІ та надавати свої пропозиції. «Це угода між органом місцевого самоврядування та ДАБі для того, щоб всебічно доопрацьовували всі декларації ще до їх реєстрації або й навіть після того, - зазначає директор департаменту Держархбудінспекції у Вінницькій області Сергій Савчук. - Щоб був порядок у будівництві і налагоджується ця співпраця. Від цього буде більше користі, бо хтось може зводити будівлю чи робити якусь реконструкцію, надбудову і т.п., і про це може не знати відповідний орган місцевого самоврядування. Декларації приймаються в Прозорому офісі, скануються і той чи інший працівник органів місцевого самоврядування бачить її на моніторі. В когось в пам’яті може бути та чи інша адреса чи прізвище, об’єкт чи підприємство, що мало будувати, але не взяло містобудівних умов та обмежень, або ж не зробило будівельний паспорт. Тому кожен, кому доступна дана інформація, може внести свої пропозиції, потім робиться єдиний висновок, погодження чи непогодження, під яким підписується заступник міського голови, який передається на ДАБі. Інспекція в свою чергу може зробити повторну перевірку. Це ще один крок до децентралізації влади, коли органи місцевого самоврядування мають доступ до інформації та можуть впливати на прийняття тих чи інших рішень». ​



Переглядів: 4437
Поширень: 0