Сьогодні у Вінниці виконком міської ради схвалив нову програму, яка направлена на розвиток інституцій громадянського суспільства. Вона розрахована на 2015-2017 роки. Реалізація програми дозволить створити умови для розвитку ГО, вдосконалення їхньої діяльності та активній участі у житті міста. Про це йшлося під час чергового засідання виконкому

Нова програма розроблена відповідно до Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020». Основна її мета полягає в потужній підтримці розвитку інституцій громадянського суспільства у Вінниці. Це дозолить визначити ІГС Вінниці, які готові співпрацювати з міською радою та вдосконалювати свою діяльність. А також – збільшенню впливу цих структур на суспільство. Програма складається з трьох основних елементів: створення умов для розвитку ІГС; активна їх участь у житті міста та моніторинг впливу.

«За останній рік в Україні значно зросла активності громадських організацій, волонтерів та звичайних громадян. Це пов’язано в тому числі з непростою ситуацією в якій опинилась наша країна. Громадські організації та волонтери допомагають забезпечувати нашу армію, переселенцям з Криму та Донбасу. Ми не маємо втратити той величезний потенціал, який закладено в розвитку громадських організацій, всіляко сприяти йому, та долучати до вирішення питань щодо сталого розвитку нашого міста. Приклад Європи показує нам, що більшість питань розвитку міста ефективніше вирішувати спільно з громадою. Тому впровадження програми розвитку інституцій громадянського суспільства на 2015-2017 рр. є нагальною та важливою», – зазначила головний спеціаліст КП «Інституту розвитку міст» Наталя Качур.

«У Вінниці є громадські організації та різні об’єднання, які більше займаються популістикою, кричать на вулицях і ходять з прапорами. А є такі організації, які просто несуть відповідальність перед суспільством за свою діяльність і тихенько роблять свою справу, допомагають людям і не розповідають які вони герої. Тому я вважаю, що міська влада теж зобов’язана взяти на себе відповідальність щодо підтримки і співпраці саме з такими інституціями громадянського суспільства. Тут не стоїть питання лише в коштах, тут стоїть питання, як ефективно залучити громадськість до різних соціальних проектів. У нас громадські організації працюють як у культурній сфері, так і з неблагополучними родинами, людьми похилого віку, тими, хто має обмежені фізичні можливостями. Так, війна внесла свої корективи, і волонтерський рух сьогодні набув зовсім іншого смислового значення – допомога фронту тощо. Але волонтерство – це не тільки допомога під час війни, у нас в суспільстві є люди, які потребують моральної, фінансової і фізичної підтримки», – зазначив в.о. міського голови Сергій Моргунов.

У минулому році державні органи збільшили підтримку інституцій громадянського суспільства. Деякі міста ввели грантові конкурси для проектів цих інституцій, які фінансуються з місцевих бюджетів, зокрема Івано-Франківськ, Львів, Київ і Вінниця. За період 2010-2013 рр. ІГС Вінниці щороку мали більш значну підтримку з бюджету міста. Так, якщо порівнювати 2010 та 2012 роки, то вона зросла на 56%. А з вересня цього року Центр надання адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінниці розпочав надавати нову послугу для ІГС: реєстрацію громадських об\'єднань і реєстрацію припинення діяльності, реорганізації або розпуску.



Переглядів: 3732
Поширень: 0