Щоб спростити процедуру оформлення внутрішнього перепланування житла, на минулому тижні виконком міської ради затвердив рішення «Про перелік робіт на об’єктах нерухомості, виконання яких не належить до самочинного будівництва». Відтепер перепланування житла, якщо воно не зачіпає капітальних елементів (капітальні стіни, вентиляцію, газові прилади) господар може робити самовільно. Після проведення робіт необхідно лише зробити новий план помешкання в БТІ.

Через застарілі різноманітні інструкції, щоб зробити будь-яке перепланування квартири чи будинку, вінничани дотепер були змушені збирати купу погоджень по різних інстанціях, а після закінчення робіт – ще й здавати об’єкт до експлуатації. «На сьогодні ще існують старі норми, які по великому рахунку ускладнюють життя громадян і заставляють людей щоразу бігати до чиновника, щоб отримати дозвіл, - зазначає заступник міського голови Володимир Слишинський. - Людина хоче об’єднати, наприклад, кухню з кімнатою, влаштувати перегородку у кімнаті, забрати гіпсокартон, яким обшиті стіни, щоб збільшити корисну площу, - на все це необхідно було брати дозвіл, а після проведення робіт ще й потрібно прийняти об’єкт до експлуатації. А якщо попередній дозвіл на перепланування не взято, узаконити потім це було дуже важко».

Через те, що городянам доводилося об’їжджати безліч інстанцій, в кожній з яких потрібно брати погодження, до міської ради надходило багато звернень від вінничан, щоб якимось чином спростити ці процедури. Тому 29 січня керуючись Європейською хартією місцевого самоврядування, ратифіковану Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради прийняв рішення «Про перелік робіт на об’єктах нерухомості, виконання яких не належить до самочинного будівництва».

Відтепер вінничанам не потрібно брати дозвіл на перепланування квартири чи будинку, якщо це не стосується капітальних стін, вентиляції та інших капітальних елементів. З переліком робіт на об’єктах нерухомості, виконання яких не належать до самочинного будівництва, можна ознайомитися у вкладеному файлі нижче.

Таке спрощення процедур економить не тільки час, але й нівелює корупційну складову. Після проведення робіт власнику житла необхідно лише прийти до Бюро технічної інвентаризації та замовити новий план квартири чи будинку.

У рішенні також зазначено, що самовільне перепланування не можна робити у будівлях, де розташовані виборчі дільниці. За словами Володимира Слишинського, такі приміщення мають бути постійними за площею і зменшення розміру зали через встановлення перегородки згідно норм неприпустимо.



Переглядів: 6140
Поширень: 0