Сьогодні депутати Вінницької міської ради затвердили ставки податку на комерційну нерухомість відповідно до зонування території міста. Максимальною ставкою для нежитлової нерухомості буде 1,5 % від мінімальної заробітної плати, її будуть стягувати з об’єктів, розташованих в центральній частині міста. Мінімальна ж ставка визначена у розмірі 0,25%. Також сьогоднішнім рішенням депутатами визначено і перелік об’єктів господарювання, до яких ставка податку буде нульовою, а також умови пільгового стягування податку на 2015-2016 роки. Окрім того, наразі триває напрацювання механізму пільгового оподаткування податком на майно житлової нерухомості. До кінця лютого проект з пропозиціями по пільгам буде винесено на розгляд чергової сесії міськради.

10 лютого під час засідання позачергової сесії депутати Вінницької міської ради схвалили три рішення, які стосуються встановлення зональності по оподаткуванню нерухомості комерційного призначення та ставки податку на об’єкти нерухомості. Отож, ставка податку на нежитлову нерухомість, що перебуває у власності фізичних та юридичних осіб, у Вінниці буде залежати від місця розташування об’єкту. Визначатиметься вона у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на 1 січня звітного року за 1 кв. м площі об’єкту.

У Вінниці встановлено диференційовані ставки податку на комерційну нерухомість та визначено пільги на стягування цього податку

Відповідно до зонування, розробленого департаментом архітектури, містобудування та кадастру міської ради, територію міста поділено на чотири зони по віддаленості від центральної частини міста. Тобто зонування проведено відповідно до значення територій для здійснення комерційної та господарської діяльності. «Зонування розроблене на основі нормативно-грошової оцінки земель міста і враховує різні коефіцієнти та регіональні і локальні фактори. Зони охоплюють Вінницю в її перспективних межах, - розповів головний архітектор міста Олександр Рекута. - Іншої методики, щоб розрахувати містобудівну привабливість і економічну цінність, крім нормативно-грошової оцінки землі, на сьогодні не існує».

Відповідно до проведеного зонування здійснено і диференціювання ставок податку на майно для нежитлової нерухомості. Максимальна ставка на території міста за 1 кв. м становитиме 1,5 % від мінімальної заробітної плати (законодавством дозволяється 2%). Ця ставка застосовуватиметься до першої зони. У другій зоні вона становитиме 1 %, у третій – 0,5 % і в четвертій – 0,25 %. Ставки згідно закону діятимуть з 2016 року. «На 2015 рік законодавець встановив половину від максимальної ставки, тобто 1% - зазначив в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Враховуючи нашу пропозицію максимальної ставки у 1,5 %, то 50 % від неї в першій зоні становитиме 0,75 % на цей рік, в другій – 0,5 %, третій – 0,25 % і четвертій – 0,125 %. Ми також прийняли рішення, що у разі, якщо підприємці до 31 березня задекларують в Податковій своє майно, то для цих осіб на 2016 рік буде встановлено пільгову ставку оподаткування на рівні 2015 року. Це додатковий стимул для того, щоб чесно платити податки».

У Вінниці встановлено диференційовані ставки податку на комерційну нерухомість та визначено пільги на стягування цього податку

Розробці даного механізму визначення ставок податку на комерційну нерухомість передувало тривале обговорення з самими підприємцями та різними експертними групами. Минулого тижня він був схвалений Радою підприємців​. За пропозицією Ради також звільнено від оподаткування нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичних та юридичних осіб з наступних об’єктів нежитлової нерухомості: відкриті площадки, рампи, платформи для розвантаження-завантаження (площа яких перевищує 50 кв м), самостійні відокремлені підвали площею понад 50 кв. м, які не використовуються їх власниками для одержання доходів, тобто не здаються в оренду та не використовуються в підприємницькій діяльності (за виключенням підвалів, які є складовою об’єкту нерухомості). Крім того, у зв’язку з великою кількістю звернень від громадських та релігійних організацій було прийнято рішення встановити нульову ставку податку на майно релігійним і громадським організаціям та об’єднанням, статути яких зареєстровані у встановленому законодавством порядку.

«Ми максимально пішли назустріч нашому бізнесу, і важливо те, що в рамках довгих дискусій ми зрештою знайшли компромісний варіант. Але в той же час існують різні популістські заклики – що краще б взагалі нічого не встановлювали. Хочу зазначити: ми повинні розуміти, що держава вже не дає нам дотацій, натомість стимулює заробляти самостійно, надавши нам фінансові інструменти. І нам дуже важливо мати баланс. Якщо ми не будемо працювати сьогодні в цьому напрямку, то з точки зору соціально-економічного розвитку міста ситуація може бути досить важкою, - каже Сергій Моргунов. – Останнім часом по місту пішла інформація, що по земельному податку міська рада встановила ставку 3 % від нормативно-грошової оцінки. Це хибна інформація. Так, законодавець дозволяє органам місцевого самоврядування збільшити ставку земельного податку з 1 % до 3 %. Але ми прийняли рішення, що земельний податок піднімати не будемо, він як був 1 %, так і залишається. Тому б я просив припинити усі спекуляції на цю тему, і прошу податкову службу роз’яснювати підприємцям, що ніяких змін в цьому питанні немає».

Також в. о. міського голови звернув увагу на те, що сьогодні вже напрацьовується механізм надання пільг по оподаткуванню житлової нерухомості громадян. При міській раді створено робочу групу під керівництвом заступника міського голови Андрія Реви, яка готує відповідні пропозиції. До кінця лютого буде сформовано проект відповідного рішення, яке винесуть на розгляд депутатів міської ради на черговому засіданні сесії.



Переглядів: 26910
Поширень: 0