Зберегти й посилити санкції проти Росії, збільшити дипломатичний тиск на Москву, надати оборонну зброю Україні – до цього закликав Євросоюз голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час візиту до Брюсселя. Докладніше про це спікер українського парламенту розповів в інтерв‘ю кореспонденту Євроньюз Наталі Річардсон-Вікуліній.

Євроньюз:
Ви щойно відвідали Європарламент. Як вони оцінюють нинішню ситуацію в Україні, невиконання Мінських домовленостей?

Гройсман:
Це – мій перший візит у якості голови Верховної Ради, і він відбувається саме до Брюсселя, до Євросоюзу, до Європарламенту. І я відчув сьогодні повну підтримку України. Мені було приємно, що у Європарламенті – і його президент, і голова комітету з закордонних справ, і мої колеги-євродепутати – називають речі своїми іменами. І те, що відбувається сьогодні в Україні, оцінюють об‘єктивно з точки зору неприхованої військової російської агресії. Вони вважають, що ми маємо бути єдині. І що це виклик не тільки для України, а для всієї Європи.

Євроньюз:
Але пропонують вони якісь подальші санкції?

Гройсман:
Є три варіанти, про які ми сьогодні говорили. Є ініціатива України щодо запровадження миротворчої місії. З такою ініціативою вийшов президент України, а Рада національної безпеки й оборони її підтримала. Ми вважаємо, що це достатньо гарний інструмент припинення військової агресії з боку Російської Федерації й російських найманців.

Що стосується другого питання, то санкції мають діяти далі, оскільки це є теж одним із важливих чинників, щоб зупинити цю агресію.

І третя позиція – це зміцнити обороноздатність України шляхом надання оборонної зброї. Я це підкреслюю: не наступальної, а оборонної зброї. Оскільки сьогодні ворог вторгся в суверенну державу, порушивши її кордони, і тут ми маємо достатньо ефективно діяти.

Ми також обговорили можливу співпрацю між Європарламентом та Верховною Радою України. Я думаю, що тут є дуже серйозний потенціал щодо підвищення рівня цієї взаємодії. Сьогодні також відбулося інавгураційне засідання Комітету асоціації. Ми перейшли із площини співробітництва до політичної асоціації. Це означає, що між Україною і Європейським Союзом відбувається вже зовсім інша якість нашої взаємодії.

Дуже важливим є впровадження безвізового режиму щодо українців. І я думаю, що саме на ризькому саміті (Східного партнерства у травні – Євроньюз) було б добре, якби було ухвалено це політичне рішення. Оскільки сьогодні це є дуже гарним сигналом для українських громадян, які, до речі, саме в ці дні рік тому вибороли своє право щодо європейської інтеграції. Як ми пам‘ятаємо, непідписання угоди про асоціації викликало Євромайдан, невинно загиблих людей і породило військові дії з боку Російської Федерації. Тому ці всі речі, на мій погляд, знаходять розуміння. Крім того, ми обговорили у Європарламенті питання внутрішніх реформ в Україні.

Євроньюз:
На створення миротворчої місії в Україні можуть піти місяці. Чи це не занадто великий термін для України?

Гройсман:
Ми закликаємо, щоб Росія неухильно дотримувалася виконання Мінських домовленостей. Є мирний план, який проголосив президент. Він абсолютно зрозумілий: зупинити вогонь, відвести озброєння, а озброєння, важке в тому числі, постачається Російською Федерацією на територію України, закрити кордон і відновити його контроль, звільнити військовополонених, які перебувають нині в тюрмах, включно із нашею колегою Надією Савченко й повернути, реінтегрувати ці території до нормального мирного життя. Мешканці, які залишилися на цих тимчасово окупованих територіях, є сьогодні заручниками. І це треба визнати: що прийшли люди з озброєнням, які захопили цю територію, і сьогодні мирне населення страждає. Не треба забувати і про гуманітарні питання, які у нас сьогодні виникають. Тобто, створюються проблеми, які породжують страждання людей. Це неприпустимо, і Україна все робить для того, щоб і дотримуватися Мінських угод, і припинити цю військову агресію з боку Російської Федерації, російських бойовиків.

Євроньюз:
Так, але на створення миротворчої місії може знадобитися кілька місяців. Чи маємо ми цей час?

Гройсман:
Є чіткий план щодо відведення техніки, щодо припинення, обміну полонених. Тому я думаю, що це вкладається в розумні межі цієї місії.

Євроньюз:
Багато депутатів Верховної Ради кажуть, що вже готовий законопроект про запровадження воєнного стану в Україні. Чи це правда? Якщо так, то за яких умов може бути запроваджено воєнний стан?

Гройсман:
Сьогодні немає указу президента чи проекту указу, який би поступив до парламенту на затвердження. 
Сьогодні є зміни до закону про сам воєнний стан. Тому що багато речей, в тому числі у нормативній базі, у законодавстві треба змінювати до сучасних умов. Законодавство, яке ми маємо, не відповідає сьогоднішнім викликам. Тому мова не йде про запровадження воєнного стану, а мова йде про законодавство, яке регулює, яким чином реалізується сам воєнний стан.

Євроньюз:
Але в принципі воєнний стан можливий?

Гройсман:
Я переконаний у тому, що має бути мир. Агресор має повернутися до своєї держави. І це той сценарій, який має бути базовим, за який ми маємо боротися. Що стосується інших сценаріїв… Всі сценарії можливі. Але агресор буде діяти доти, доки цивілізований світ буде дозволяти йому це робити.

Євроньюз:
Росія веде проти Україну також інформаційну війну. Нещодавно Верховна Рада заборонила акредитацію багатьох російських ЗМІ при органах державної влади України. Якою мірою це допоможе в боротьбі з російською пропагандою?

Гройсман:
Я хотів би підкреслити, що відбувається не тільки інформаційна агресія. Є військова агресія, є економічна агресія, є агресія енергетична і також, ви правильно зазначили, інформаційна. Я думаю, що певною мірою це відповідь українського парламенту на ті абсолютно безпідставні дії, в тому числі і російських ЗМІ, яких позбавили акредитації. В тому числі дії їхні пов‘язані з роботою на спеціальні служби.

Євроньюз:
Верховна Рада переважною більшістю голосів підтримала відмову України від позаблокового статусу. Яким буде наступний крок?

Гройсман:
Ми маємо відповідати тим стандартам, які б дозволили нам відповідати стандартам збройних сил НАТО. Подальші кроки ми будемо обговорювати. І зрозуміло, що для нас це є пріоритет. Але ми розуміємо, що і НАТО, і Україна мають бути готовими до цього.

Євроньюз:
Можна собі уявити, що Росія докладе всіх зусиль, аби Україна не вступила до НАТО. Чи є у Вас якась стратегія?

Гройсман:
Питання не тільки вступу України до НАТО. Я думаю, що питання стоїть ширше. Насправді, коли ми заявили, що хочемо європейську інтеграцію, ми хочемо бути невід‘ємною частиною європейської родини, це не сподобалось Російській Федерації. Багато інших ще може бути питань, але це суверенне право нашої країни. І не право будь-кого іншого. З одного боку. А з іншого боку я ще раз хочу наголосити: агресія Росії пов‘язана не тільки з претензіями до курсу України. Це – посягання на європейські цінності, на фундаментальні речі, на яких базується сьогодні світ. Це – незалежність, це – територіальна цілісність, це – демократія, це – свобода. Це, врешті-решт, і мир, який ми маємо дотримувати. І цим неможливо нехтувати. Але на превеликий жаль, у сучасному світі ми бачимо, що Росія цим нехтує.



Переглядів: 3388
Поширень: 0