Президент України Петро Порошенко наголошує на необхідності збільшення кількості представників моніторингової місії ОБСЄ, які на Донбасі здійснюють контроль за виконанням Мінських домовленостей.

Під час спілкування з представниками ЗМІ у Вінниці Глава держави нагадав, що кількість спеціальної моніторингової місії ОБСЄ була збільшена з 350 до 500 осіб. "Ми вважаємо, що це є недостатнім. Ми висловили пропозицію щодо збільшення чисельності місії для того, щоб на кожному з одинадцяти визначених пунктів було постійно розміщено спостерігачів ОБСЄ для забезпечення моніторингу режиму перемир’я", – заявив Президент.

Президент наголосив на необхідності звільнення всіх заручників, особливо – Надії Савченко. "Сьогодні дві особи постійно на шпальтах світових видань – Надія Савченко, яка вмирає в Москві, і Борис Нємцов, якого було по-звірячому вбито", – сказав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що минулого четверга Україна розпочала відвід важкої техніки та озброєння від лінії розмежування на Донбасі, як перший крок на виконання Мінських домовленостей.

При цьому Петро Порошенко назвав неприйнятними фейкові відводи важкої техніки, які демонструє протилежна сторона. Президент пояснив, що для російського телебачення було зроблено постановочні сцени нібито відводу техніки, колона техніки виїхала, але через деякий час повернулася, і представники місії ОБСЄ не були допущені до тих місць.

Глава держави наголосив, що Україна у відводі техніки чітко дотримується Мінських домовленостей і вимагає від Росії та підтримуваних нею терористів також виконувати їх зобов’язання. Президент додав, що домовленості мають виконуватися, а у випадку їх порушення винні особи мають нести відповідальність.

Президент наголосив на тому, що військові будуть готові у будь-який момент у стислі терміни повернути техніку на попередні рубежі, якщо буде потреба дати відсіч ворогу. Однак, за його словами, Україна має використати навіть найменший шанс перейти від фази військового конфлікту у площину політичного врегулювання. У той же час, за словами Глави держави, ворог не лише дестабілізує ситуацію на Донбасі, але й намагається погіршити ситуацію в інших регіонах.

Президент відзначив, що СБУ та правоохоронні органи виявляють спроби розхитування ситуації всередині країни на кшталт теракту, що відбувся у Харкові. Петро Порошенко зазначив, що згідно оперативного розслідування СБУ та ГПУ, теракт у Харкові 22 лютого був організований представниками так званого "Оплоту", лідери якого переховуються в Росії, а члени проходять підготовку на російських базах. "Тож, ми з вами маємо бути завжди пильними, розуміючи підступність та зухвалість нашого ворога", – наголосив Президент.



Переглядів: 3483
Поширень: 0