3 квітня в облдержадміністрації відбулася конференція "Децентралізація влади та муніципальна консолідація Вінниччини: сучасний стан і перспективи" за участі депутатів Верховної Ради України – Сергія Кудлаєнка і Руслана Демчака та представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – Сергія Шаршова та Анатолія Ткачука.

В ході регіональної конференції урядовці розповідали місцевим посадовцям виконавчої та самоврядної гілок влади, як впроваджувати на місцях законодавство щодо децентралізації та як формувати спроможні територіальні громади на Вінниччині.

Вітаючи учасників зібрання, серед яких і представники громадськості, голова облдержадміністрації Валерій Коровій зауважив, що децентралізація в першу чергу спрямована на формування внутрішніх стимулів для розвитку конкретних територій. Перший етап реформи – бюджетна децентралізація, яка почала діяти з нового року принесла перші результати. Завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцеві бюджети отримали додатковий ресурс.

конференція "Децентралізація влади та муніципальна консолідація Вінниччини: сучасний стан і перспективи"

«Якщо бюджет у Вінницькій області за перший квартал у порівняні з відповідним періодом минулого року збільшився на 24%, то бюджети сільських, селищних та міських , районних рад завдяки новій системі виросли на 50%. Єдиний податок, який базуються на фіксованому колишньому податку в поточному році зріс на 45%. Принципово є важливим те, що нова система тепер почала чітко стимулювати сільських, селищних і міських голів цікавитися який бізнес діє на території , як він розвивається та які потрібно створити умови для його розвитку» – наголосив Валерій Коровій.

Водночас керівник облдержадміністрації зазначив, що нині розпочався другий етап реформи децентралізації – добровільне об’єднання територіальних громад.

«Хочу наголосити, що базовим принципом об’єднання громад є добровільність. В той же час, законодавиць створив і потужну систему економічної мотивації для місцевих громад , які підуть шляхом об’єднання. Значні переваги отримають об’єднані громади, бюджети яких прирівнюються до бюджетів міст обласного значення, які самостійно розпоряджатимуться можливостями і потужностями. Нині на Вінниччині є бажаючі об’єднатися, а ми будемо все робити для того, щоб вони стали зразковими територіями ,які показували приклад у якому напрямку ми повинні рухатися і розвиватися» – наголосив Валерій Коровій.

конференція "Децентралізація влади та муніципальна консолідація Вінниччини: сучасний стан і перспективи"

За словами голови обласної Ради Сергія Свитка на Вінниччині до питань децентралізації та реформування місцевого самоврядування залучають представників громадськості. Так підсумком круглих столів та обговорень даних питань стало проведення засідання Координаційної Ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради.

«На координаційній раді схвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з пропозиціями щодо внесення змін до Конституції України, інших законодавчих та нормативних актів з метою проведення комплексної реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні. Рекомендували членам Координаційної ради з питань місцевого самоврядування та представникам обласної асоціації органів місцевого самоврядування проводити в територіальних громадах, місцевих радах всіх рівнів широку інформаційно-роз\'яснювальну роботу щодо ефективності та доцільності запропонованих Урядом та Верховною Радою України реформ місцевого самоврядування, децентралізації влади, новацій бюджетного та податкового законодавства» – зазначив Сергій Свитко.

За словами в.о міського голови, секретаря вінницької міської ради Сергія Моргунова в обласному центрі понад три роки працюють над об’єднанням з сусідніми територіальними громадами, більше того напрацьованим досвід ом готові поділитися з усіма бажаючими.

конференція "Децентралізація влади та муніципальна консолідація Вінниччини: сучасний стан і перспективи"

«Хочу наголосити, що ця реформа вцілому не омине ні одного жителя України. Рано чи пізно вона буде впроваджена по всій території. І важливо сьогодні в першу чергу керівникам, вчителям, лікарям , тим людям яких поважають зрозуміти, що це об’єднання територіальних громад і реформи місцевого самоврядування нагально потрібні, щоб Україна була сильною. Тому що основа сильної держави – це сильна територіальна громада. В процесі виникає багато питань, але на всі ці питання можна знайти відповіді, якщо є бажання» – підкреслив Сергій Моргунов.

За словами директора з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, радник віце-прем’єр-міністра України, Міністра регіонального розвитку, будівництва ЖКГ України Анатолія Ткачука одним з завдань в ході добровільного об’єднання є визначення адміністративних центрів майбутніх спроможних територіальних громад та їхніх зон впливу.

Анатолій Ткачук

«Тому що лише наявність центрів до яких тяжіють навколишні території дає нам змогу робити крок за кроком далі. Потенційними центрами майбутніх громад будуть міста обласного значення та існуючі районні центри. Також центрами громад можуть бути всі міста районного значення та населені пункти, що історично мали статус районних центрів, а також інші населенні пункти, які мають найбільш розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об’єднаної територіальної громади» – наголосив Анатолій Ткачук.

конференція "Децентралізація влади та муніципальна консолідація Вінниччини: сучасний стан і перспективи"

Також в ході зібрання , місцевим посадовцям було презентовано польський досвід співробітництва задля вирішення проблем громад, та як вижити сільській школі в умовах децентралізації теж на прикладі Республіки Польща.



Переглядів: 4294
Поширень: 0