Під час сьогоднішньої сесії Вінницької міської ради депутати розглянули 33 питання. Зокрема, схвалено Концепцію розвитку Вінницького інвестиційного парку та дано згоду на прийняття у комунальну власність територіальної громади Вінниці об’єктів парку «Хімік» і дитячого санаторія ім. М.Коцюбинського.

24 квітня відбулася 63-та сесія Вінницької міської ради 6-го скликання. На початку сесії відбулося привітання багатодітних матерів з присвоєнням почесного звання «Мати-героїня» та відзначення громадських активістів і чорнобильців-ліквідаторів з нагоди 29-х роковин аварії на ЧАЕС. Також депутати міської ради хвилиною мовчання вшанували пам\'ять загиблих під час геноциду вірменського народу, який відбувся 100 років тому.

Міська рада ініціює передачу в комунальну власність громади дитячого санаторію ім. М.Коцюбинського та об’єкти парку «Хімік»

Під час самої ж сесії на розгляд депутатів було винесено 33 проекти рішень. Одним з питань стало затвердження Концепції розвитку Вінницького індустріального парку. Відповідно до Концепції на територію ВІПу планується залучити інвесторів для будівництва різногалузевих підприємств. За попередніми прогнозами для вінничан тут може бути створено понад 6 тисяч нових робочих місць. Розміщення інвестиційного парку на окремій промисловій ділянці, а це 60 гектарів, дозволить сконцентрувати виробництво на певній площі за межами житлових та рекреаційних територій. Майбутні резиденти мають бути зареєстровані на території міста, адже в такому випадку податки йтимуть до міського бюджету. Згідно з концепцією, першу промислову продукцію парк вироблятиме з 2020 року, а на повну потужність запрацює з 2030 року. «Відповідно до Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020» одним з її компонентів є створення Вінницького індустріального парку. Мається на увазі територія по Немирівському шосе у 60 гектарів. Буде визначено ряд земельних ділянок для розміщення там виробництв харчової промисловості, одягу, меблів, - розповідає в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Сама Концепція передбачає можливість нульової ставки на обладнання, яке не виробляється в Україні. Зрозуміло, що ми зі свого боку, в рамках наших повноважень, будемо надавати пільгові ставки щодо оренди і користування землею. На сьогоднішній день відповідно до Меморандуму ми вже працюємо з «якірним» підприємством, яким стала «Українська пивна кампанія», щодо розміщення на території парку заводу з виробництва холодильного обладнання для харчової промисловості».

Вінницький індустріальний парк

За словами заступника міського голови Галини Якубович, вже наступного тижня планується звернутись до центральних органів виконавчої влади України щодо включення Вінницького індустріального парку в загальнодержавний реєстр індустріальних парків.

Також депутати міської ради надали згоду на передачу у комунальну власність окремих споруд та обладнання парку «Хімік», які довгий час належали одній з релігійних громад. Ще на початку двотисячних років вона придбала майно у колишнього «Хімпрому», і ця територія частково вже перейшла у приватну власність, перебуваючи у занедбаному стані. На сьогодні знайдено певне компромісне рішення, і релігійна громада передає у комунальну власність деякі об’єкти на території парку - альтанку, фонтан, гойдалки, вхідну арку, зовнішнє освітлення і т. ін. Після передачі об’єктів міська влада матиме правові підстави почати займатись наведенням ладу на цій території.

парк Хімік у Вінниці

Міська рада сьогодні також прийняла перше процедурне рішення щодо надання згоди на прийняття в комунальну власність майнового комплексу ДП «Дитячий санаторій ім. М.М. Коцюбинського», розташованого на Старому місті. Останнім рішенням суду його було повернуто у державну власність. Для того, щоб не допустити зловживань в подальшому, містом було ініційовано питання про передачу санаторію в комунальну власність громади. Одним з пунктів сесійного рішення міська рада зобов’язується не відчужувати територію у приватну власність. «Навколо санаторію багато різних чуток, що його територію хочуть розділити, роздати під земельні ділянки і т. ін. Ми сьогодні заявляємо про те, що готові прийняти в комунальну власність сам санаторій і будемо з відповідним клопотанням звертатися до Кабінету Міністрів України, - каже Сергій Моргунов. - Ця територія в разі передачі буде використовуватися для соціальних потреб територіальної громади міста. Це може буде санаторій або центр реабілітації. Наприклад, ГО «Гармонія» пропонує створити там готелю для людей з обмеженими фізичними можливостями. Але це не значить, що ми його вже прийняли. Пакет документів, які ми повинні подати до Кабінету Міністрів, передбачає в тому числі і згоду територіальної громади щодо передачі санаторію у комунальну власність».

Дитячий санаторій ім. М.М. Коцюбинського

На сесії також виступив виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. Він звернувся до депутатів підтримати місцеву громадську ініціативу щодо встановлення на майдані Небесної сотні монументальної композиції для увічнення подій листопада 2013 – лютого 2014 року та перемоги Революції Гідності в Україні. Минулого року різні громадські організації неодноразово обговорювали цю ідею, результатом чого і стала місцева ініціатива. Ініціативна група, яка вийшла з пропозицією, включає наступні організації: ГО «Гармонія», ГО «Родинний простір плюс», ГО «Центр розвитку Пангея Ультіма», ГО «Інформаційно-просвітницький центр «Вісь», ГО «Територія мам», ГО «Гармонія Всесвіту», БФ «Подільська громада», ГО «Розвиток. Розвиток». Міська рада громадську ініціативу підтримала, відповідно до рішення визначено і організаційний комітет, який в подальшому займатиметься цією роботою. «Наша позиція наступна – громада сама визначає, в якому вигляді має бути увіковічення цих подій, кошти будуть збиратися громадою, а міська влада бере на себе зобов’язання після визначення проекту, виготовлення та встановлення композиції, зробити відповідний благоустрій цієї території», - резюмував Сергій Моргунов.



Переглядів: 6096
Поширень: 0