Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову у «Нормандському форматі» з Президентом Франції Франсуа Олландом, Президентом РФ Володимиром Путіним та Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Президенти України, Франції, РФ та Федеральний канцлер Німеччини наголосили на необхідності виконання Мінських домовленостей та закликали до неухильного дотримання всеохоплюючого режиму припинення вогню на Донбасі. Вони також наголосили на необхідності доступу ОБСЄ для виконання моніторингу та верифікації режиму припинення вогню у десяти пунктах вздовж лінії зіткнення, що були раніше погоджені.

Співрозмовники підтримали пропозицію Президента України про демілітаризацію Широкіного та розміщення в ньому поста ОБСЄ. Натомість правопорядок може забезпечувати українська міліція.

Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Ангела Меркель та Володимир Путін

Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Володимир Путін та Ангела Меркель виступили за початок роботи під головуванням ОБСЄ робочих груп, які мають відображати структуру Тристоронньої контактної групи.

В контексті обговорення шляхів мирного врегулювання Президент Путін погодився із можливістю розміщення миротворчого контингенту на Донбасі.

Президент України наголосив на неприпустимості переміщення так званих гуманітарних конвоїв РФ через неконтрольовані Україною ділянки кордону із Росією. Він закликав сприяти доступу конвоїв із українською та міжнародною гуманітарною допомогою для мешканців контрольованих бойовиками районів Донецької та Луганської областей.

Президент України вкотре закликав Президента РФ звільнити Надію Савченко.

Співрозмовники також торкнулись інших питань безпекового, гуманітарного та економічного характеру.



Переглядів: 3484
Поширень: 0