На черговому засіданні міської ради, 28 травня, депутати ухвалили рішення звернулись до Кабінету Міністрів України з тим, щоб не перекладати на місцеві бюджети компенсацію за проїзд пенсіонерів за віком та по інвалідності. Для Вінниці це мінус щонайменше 140 мільйонів гривень в рік з проектів соціально-економічного розвитку. А також міська влада звертається з пропозицією до Уряду розробити законопроект про зміни в держбюджеті в частині підвищення прожиткового мінімуму з 1 липня та впровадження механізму адресної грошової компенсації вартості безоплатного проїзду громадянам, які мають право на такі пільги.

Доповідав на сесії міської ради по цьому питанню заступник Вінницького міського голови Андрій Рева. Він нагадав, що на сьогоднішній день у місті проживає 182 тисячі громадян, які мають пільги на проїзд. Після змін про зменшення переліку пільговиків, про які кілька місяців тому оголосив Кабінет Міністрів України, в місті залишилось би 23 тисячі вінничан, які б мали право безкоштовно користуватись громадським транспортом.

«Це питання потребувало прийняття цілого ряду рішень всіма органами влади, починаючи від Кабміну і закінчуючи міською радою. Якщо сьогодні мінімальна пенсія 949 гривень, якщо тарифи на газ підвищуються в 6 разів, якщо соціальні стандарти і нормативи фактично заморожені півтора року, то мають бути якісь компенсатори на проїзд. Ми чекали п’ять з половиною місяців, хоча всі ці питання повинні бути врегульовані протягом місяця. Зі свого боку ми почали готуватись до змін. Було створено робочу групу, яка займалась цим питанням. Ми розуміли, що повинні якимось чином ідентифікувати людей, які будуть безкоштовно їздити з 1 червня для того, щоб в першу чергу спростити роботу кондукторам. Тому було прийнято рішення про забезпечення всіх пільговиків персональними квитками. І робота по їх виготовленню стартувала в перших числах квітня», - проінформував депутатів Андрій Рева.

Минулого тижня депутати Вінницької міської ради вже направили звернення до Кабінету Міністрів України з клопотанням не відміняти безкоштовний проїзд для пільгових категорій. Звернення до Уряду з цього ж приводу надіслали й органи місцевого самоврядування інших міст. До громад дослухались – Прем’єр-Міністр України Арсеній Яценюк заявив, що пільги на проїзд залишаються у всіх, хто ними користувався раніше. «Глава Уряду заявив, що місцевим бюджетам на компенсацію за перевезення пільговиків передбачені кошти у розмірі 1,9 млн. грн, тому проблеми немає. Насправді проблема залишається. Тому що на такі категорії громадян, як пенсіонери за віком, відшкодування коштів з державного бюджету не передбачено. Тому перед міською владою у весь зріст постає проблема, як реагувати на цю позицію Кабміну», - сказав Андрій Рева.

В. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов, коментуючи цю ситуацію сказав наступне: «Звичайно ж, ми, як відповідальна влада, будемо з 1 червня перевозити людей безкоштовно. І це для нас принципово – підтримати людей у складний час наш обов’язок. З іншого боку, щоб забезпечити цей проїзд, на 2015 рік необхідно додаткових 140 млн. грн. Міський бюджет на даний час, ви самі розумієте, не може взяти на себе такі витрати. Тому ми звертаємось до Уряду врегулювати це питання. І ми ще раз звертаємось до Уряду знайти можливості і переглянути прожитковий мінімум, який не переглядався 1,5 роки, в частині його підвищення з 1 липня. І третя позиція: не відміняти безоплатний проїзд для цих категорій до запровадження для них адресної грошової компенсації». Депутати міської ради цю ініціативу підтримали одноголосно.​



Переглядів: 3630
Поширень: 0