Про це повідомили під час брифінгу в Секретаріаті Президента голова Вінницької державної обласної адміністрації Олександр Домбровський та голова Рівненської обласної адміністрації Віктор Матчук.

Голова Рівненської ОДА запевнив, що комунальне господарство Рівненської області технічно готове до початку опалювального сезону, проте перед регіоном постали фінансові проблеми. Зокрема, у повному обсязі не відкомпенсовано з держаного бюджету різницю у тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, що виникла у зв\'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, які затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування.

«З одного боку, регіони мають право на відшкодування цих коштів, з іншого, вони цих коштів не отримали, але не з власної вини», – констатував Віктор Матчук.

Він також вказав на таку проблему, як зростання ціни на газ порівняно з тою, що була закладена в обласних бюджетах – з 1900 до 2600 гривень.

«До цього часу областям не відкомпенсована ця різниця в тарифі. У результаті ми маємо ситуацію, коли не маємо «живих» грошей для повних розрахунків у IV кварталі за тепло, яке ми можемо спожити. Ми навіть не маємо бюджетних призначень», – сказав він.

Голова ОДА нагадав про урядові пропозиції підприємствам комунальної теплоенергетики брати запозичення в Ощадбанку під державні гарантії на погашення заборгованостей за газ. Попри підготовлені документи, жодне підприємство не отримало кредитних коштів. Віктор Матчук повідомив, що під час сьогоднішньої селекторної наради з питань початку опалюваного сезону та стану виплат заробітної плати у бюджетній сфері під головуванням Прем’єр-міністра не було дано конкретних відповідей на ці проблеми.

У свою чергу голова Вінницької обласної держадміністрації підтвердив, що очолювана ним область не отримала обіцяних кредитів Ощадбанку та компенсації тарифу.

Він також повідомив, що регіональні проекти з використання альтернативних джерел енергії та модернізації житлово-комунального господарства у 2009 році не отримали фінансування за рахунок субвенцій державного бюджету, що на початку опалювального сезону створює серйозну проблему.

ДОВІДКОВО:
Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» передбачаються такі видатки на підтримку житлово-комунального господарства:

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, що иникла узв\'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, які затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, у розмірі 2 млрд. гривень.

Станом на 28 вересня п.р. профінансовано 960,2 млн. грн., або 48% річних призначень.

У 2008 році з передбаченого у бюджеті обсягу субвенції на рік 2 млрд. грн. (до внесення змін) станом на 01.10.2008 було профінансовано 840,1 млн. грн., або 42% річних призначень. В останні місяці 2008 року обсяг зазначеної субвенції було скориговано у бік збільшення до 3088,5 млн. грн. та використано у повному обсязі.


Переглядів: 2973
Поширень: 0