Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк:

"Дізнався, що на Вінничині (конкретно – в Козятині) місцева влада знайшла оригінальний підхід до вирішення питання забезпечення земельними ділянками учасників АТО.

Землю виділяють, але не у власність, як це відбувається по всій країні, а лише в оренду і лише на обмежений термін - два роки. За цією логікою місцевих чиновників, в 2018 році моральний борг держави перед воїнами АТО обнуляється, так виходить?

Причому – що більше всього вразило – це не разова помилка чи непорозуміння, це свідомий вибір міського голови, який посилаеться на дефіцит вільних земель в Козятині і на те, що місцевій громаді вони потрібніші.

Припускаю, що дефіцит земель є. Але розподіл вільних наділів – це завжди питання приорітетів. В цьому випадку ми спостерігаємо класичний приклад того, як інтереси місцевого чиновника перекривають загальнодержавні. І, звичайно, приголомшує цинізм, особливо враховуючи, що йдеться про учасників бойових дій - «зараз дамо в оренду учасникам АТО для галочки, відзвітуємо, а потім відмотаємо назад і продамо по другому/третьому колу». В Україні і без такого «креативу», статистика звернень бійців до органів місцевого самоврядування про виділення землі невтішна – задовольняється лише близько половини заявок.

В цьому контексті маю питання до розробників і лоббістів законопроекту 1159, яким пропонується всі землі державної власності перевести в комунальну і передати місцевим радам, щоб вони нею розпоряджалися. Які ще більш яскраві приклади потрібні, щоб усвідомити, що цей концепт формує забагато ризиків і потенційних проблем, одну з яких ми спостерігаємо в Козятині.

Назвати землі комунальними, віддати місцевій владі право розпоряджатись ними, виходячи з власних інтересів і зняти будь-який контроль за цим процесом?

Ви це серйозно ?

UPD. За моїм дорученням вільні землі біля Козятина, але за його межами вже знайдено. Завтра особисто звя'жуся з козятинськими хлопцями і, якщо погодяться, вони отримають землю у власність. Але від держави, а не від громади."

Влада Козятина "зажала" землю для бійціа АТО



Переглядів: 3800
Поширень: 0