З метою ознайомлення державних службовців і громадськості з положеннями нового законодавства 20 жовтня 2009 року в приміщення облдержадміністрації проведено короткостроковий семінар з актуальних питань проходження державної служби та вимог нового законодавства з протидії корупції, в якій взяли участь заступники керівників та представники кадрових та юридичних служб районних державних адміністрацій, структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

Заступник голови - керуючий справами обласної державної адміністрації Олександр Прокопчук зазначив, що новим законом «Про засади запобігання та протидії корупції», розширюється перелік суб’єктів корупції, встановлюються антикорупційні обмеження на державній службі, запроваджуються перевірки при вступові на державну службу, забороняється отримувати подарунки, пов’язані із службою, передбачається декларування майнового стану службовців та близьких родичів, запроваджується антикорупційна експертиза тощо. Важливим є встановлення відповідальності за низку корупційних злочинів та проступків, не передбачених законом дотепер.

В роботі семінару взяв участь заступник начальника управління державної служби Головного управління державної служби України у Вінницькій області Тимчуренко В.М., який у своїй доповіді ще раз звернув увагу на основні положення Закону «Про боротьбу із корупцією» у розрізі проходження державної служби, та надав методичну допомогу пов’язану з роботою кадрових та юридичних служб.

Виступаючи перед присутніми начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації Ю. Мельник підкреслив , що новий закон дозволить зняти ряд проблем, які мали місце в період чинності закону «Про боротьбу з корупцією» 1995 року. Навіть загальне ознайомлення з основними положеннями Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» дозволяє зробити висновок про те, що, на кінець то боротьба з корупцією має шанс перетворитися в цивілізований процес очищення влади від корумпованих чиновників, шляхом щоденного та цілеспрямованого усунення від державної служби та служби в органах місцевого самоврядування саме тих осіб, які своєю не доброчесною поведінкою ганьблять владу та її інституції. Ю. Мельник звернув увагу присутніх на врахуванням вимог нового закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», ст..19. якого передбачає, що особа, щодо якої складено протокол про вчинення корупційних діянь, підлягає відстороненню від виконання покладених на неї обов’язків,а також те, що відповідно до цієї ж статті особи, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення з 1 січня 2010 року будуть підлягати звільненню з відповідних посад у триденний строк з дня набрання рішення суду законної сили. Ця вимога нового закону ставить крапку в довготривалих дискусіях навколо проблеми юридичної обґрунтованості припинення державної служби тих державних службовців, відносно яких у відповідності зі статтею 30 Закону України «Про державну службу», державна служба повинна бути припинена.

Завершуючи семінар Олександр Прокопчук наголосив на необхідність поінформованості державних службовців та громадськості щодо дії антикорупційних законів. Розуміння чіткого розмежування кримінальної та адміністративної відповідальності за корупцію, відсутність якого сьогодні призводить до уникнення відповідальності за корупційні правопорушення; встановлення відповідальності юридичних осіб за корупцію та визначення порядку притягнення їх до відповідальності. Час та нове антикорупційне законодавство вимагає докорінно змінити підходи до організації та ведення цієї роботи.


Переглядів: 4153
Поширень: 0