Завдяки місцевій програмі по підтримці хворих на гіпертензію, вінничани, які потребують лікування та мають невисокі доходи, можуть придбати вітчизняні ліки в муніципальних аптеках зі знижкою в 50%. За шість місяців від прийняття міською радою цієї програми такою можливістю скористалося більше 13 тисяч вінничан.

Півроку тому у Вінниці було затверджено місцеву програму по підтримці хворих на артеріальну гіпертензію, адже держава з початку поточного року скасувала Постанову щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з артеріальною гіпертензією з метою підвищення доступності таких лікарських засобів для соціально незахищених пацієнтів.

Враховуючи те, що на сьогодні ліки від тиску є недешевими, мерія ініціювала розробити міську програму і підтримати жителів міста з невисоким рівнем доходів.

Наразі у Вінниці на обліку в медзакладах з артеріальною гіпертензією стоїть кожен п’ятий житель, більшість з яких потребують медикаментозного лікування. Більше 10 тисяч осіб мають право на пільгове забезпечення ліками за рецептами лікарів (УВВВ, інваліди війни, УБД, члени сімей загиблого, інваліди І та ІІ групи загального захворювання, особи, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС). Тобто цільовою групою тих, хто може скористатися місцевою програмою є майже 37 тисяч вінничан.

Програма передбачає, що мешканці міста, які мають проблеми з підвищеним артеріальним тиском та оформили субсидію, мають право на придбання ліків від гіпертензії з 50% знижкою у мережі муніципальних аптеках. За інформацією адміністрації КП «Вінницька міська аптека», наразі вже налагоджено якісну систему поставок ліків напряму від українських виробників, і в мережі муніципальних аптек медикаменти від артеріальної гіпертензії можна придбати з мінімальною націнкою. Препарати мають всі необхідні сертифікати якості. «Змога придбати ліки за більш доступними цінами надає можливість хворим на артеріальну гіпертензію отримувати безперервне стабільне лікування, що стримує прогресування захворювання. Цією програмою ми прагнемо охопити якомога більше вінничан, які не можуть себе забезпечити необхідними ліками, що дасть можливість попередити такі ускладнення, як інфаркт та інсульт», - зазначає начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Світлана Стефанкова.

На сьогодні знижкою на придбання ліків від підвищеного артеріального тиску вже скористалося більше 13 тисяч вінничан. Їм лікування обходиться в середньому 35 гривень на місяць. Щоб скористатися перевагами даної програми пацієнтам, які належать до категорії осіб з невисоким рівнем доходів та користуються правом на отримання субсидії, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря в ЦПМСД за місцем проживання та отримати рецепт з 50% знижкою на необхідні гіпотензивні ліки.



Переглядів: 3758
Поширень: 0