«В Україні часто говорять про те, що треба провести судову реформу, і при цьому пропонується змінити весь суддівський корпус, - сказав він у вівторок на прес-конференції у Вінниці. - Я хочу запитати таких реформаторів, де вони збираються взяти декілька тисяч суддів? Вже взяли декілька тисяч державних чиновників у 2005 році, коли 18 тисяч замінили. Дотепер не можемо розгребтися».

Арсеній Яценюк підкреслив, що завдання полягає «не в зміні людей, а в створенні для цих людей чітких правил: з одного боку, матеріальне забезпечення, з іншого боку – тюрма за неправосудне винесення рішення. Все, третього немає».

Однією із найважливіших складових судової реформи має стати доступність судової системи. «Парадокс судової системи полягає у тому, що людина десятками років може ходити по колу: місцевий суд, апеляція, касація, «вишка», знову вона повертається назад. Років 10 так походить, на 11-й рік отримає остаточне рішення і ще 5 років будуть виконувати це рішення. Тому справа не просто у суддях, а справа у відсутності системи як такої. Найбільший для мене пріоритет – це доступність судової системи: якщо людина подала позовну заяву до місцевого суду, то рішення місцевого суду має бути остаточним. По окремим складним категоріям справ, звичайно, нехай буде апеляція і касація передбачена. Але не може людина 10 років ходити по судах», - зазначив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україні потрібно також «зрозуміле законодавство»: «У нас під 19 тисяч різного роду законодавчих актів. Все це суперечить одне одному. Тому суперечність норм призводить до неправильного застосування норм матеріального і процесуального права. Завдання для нового парламенту і для нового президента – провести реальну кодифікацію. В Україні повинно бути зрозуміле законодавство. А головне – його треба виконувати. Dura lex sed lex», - зазначив Арсеній Яценюк.


Переглядів: 3340
Поширень: 0