Сьогодні депутати міської ради схвалили участь Вінниці у «Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України», що дасть можливість за кредитні кошти покращити енергозбереження 45 закладів – шкіл, садочків та лікарень. Окрім того, депутати виділили субвенцію Деснянській селищній раді на будівництво водогону та прийняли зміни до міської програми «Місто молодих», які передбачають реалізацію проекту по облаштуванню на базі Центру «Гармонія» сенсорної кімнати для дітей з аутизмом. Ця ініціатива пройшла по конкурсу Бюджету громадських ініціатив серед малих проектів.

27 травня відбулося 8-ма сесія міської ради 7-го скликання, під час якої було схвалено 28 питань порядку денного. Одним з важливих для міста рішень стало схвалення депутатами участі міста у «Програмі розвитку муніципальної інфраструктури України» для отримання позики Європейського інвестиційного банку в розмірі 10,3 млн. євро. За ці кошти передбачається провести реконструкцію будівель 45 загальноосвітніх закладів, садочків і закладів охорони здоров’я із застосуванням комплексу енергозберігаючих заходів.

За словами міського голови Сергія Моргунова, кредит буде наданий на вкрай вигідних для міста умовах – до 2% річних по кредиту з пільговим періодом на 5 років: «На сьогоднішній день ми достатньо великі кошти направляємо на капітальні видатки для утеплення закладів, але це досить довготривалий процес, бо щоб вирішити питання енергозбереження соціальної сфери необхідно великі кошти і багато часу. Міський бюджет цього відразу не потягне. Європейський інвестиційний банк надає найліпші пільгові умови серед всіх організацій, які працюють в Україні. Найголовніше, що долучившись до цієї програми, ми за короткий період зможемо забезпечити об’єкти енергоефективними заходами». Також мер заначив, що при отриманні коштів, реконструкцію усіх  запланованих закладів можна буде провести за рік-два при наявності підрядних підприємств, які зможуть провести якісні роботи.

Два рішення сьогоднішньої сесії стосувалися укладанням угоди Вінницької міської ради з Деснянською селищною радою та виділення з бюджету міста субвенції на будівництво у селищі водогону. Ці рішення є продовженням співпраці Вінниці з навколишніми селами. Минулого року Десна відповідно до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» виявила бажання об’єднатися з містом. Тому в цьому році у міському бюджеті перебачено кошти на цільові субвенції для селища. Один з проектів, які в цьому році будуть реалізовуватися спільними коштами, буде будівництво водогону. Цей проект для селища є стратегічним, адже через те, що впав рівень ґрунтових вод, запасу води в криницях приватного сектору не вистачає. На співфінансування будівництва водогону міською радою виділено 300 тис грн, загальна ж вартість проекту сягне – 1,2 млн. Окрім коштів міста та селища, будуть залучатися і кошти мешканців населеного пункту.

Під час сесії було внесено також зміни до міської програми «Місто молодих». Вони стосуються внесенням в програму реалізації проекту по влаштуванню на базі Центру «Гармонія» сенсорної кімнати для дітей з аутизмом та іншими нозологіями. Цей проект пройшов Бюджет громадських ініціатив, його вартість близько 118 тис грн. Передбачається придбання спеціалізованих  меблів та обладнання для облаштування сенсорної кімнати. Проект було запропоновано батьками дітей з аутизмом, але оскільки в них не було власного приміщення, Центр «Гармонія» надає кімнату для облаштування спеціалізованого майданчику. Кімнату буде обладнано сенсорними та аудійованими засобами для розвитку і розвантаження нервової системи дітей з аутизмом. Діти в кімнаті перебуватимуть з батьками, але з ними займатимуться спеціалісти. На сьогодні жодного подібного закладу для таких дітей у місті немає.

Одним з пунктів змін до Програми економічного і соціального розвитку Вінниці на 2016 рік стало виділення коштів на будівництво огорожі навколо Центрального парку. Після сесії, під час спілкування з медіа, міський голова Сергій Моргунов зазначив, що на сьогодні Центральний парк культури і відпочинку являється національною пам’яткою садово-паркового мистецтва, тому він має відповідати певним стандартам. «Щоб на території парку не було вандалізму, його територію потрібно огородити. Взагалі європейська практика щодо огородження парків – це нормальна позиція, і ми підемо таким же шляхом. Але це не значить, що туди буде обмежений доступ. Це однозначно буде територія, яка буде призначена тільки для відпочинку вінничан, а не, наприклад, проїзду автомобілів. Доступ до парку буде вільним, як і зараз. Буде також збережено всі існуючі виходи. Єдине – на ніч парк зачинятиметься. Окрім того, необхідно буде продумати ще і додаткові паркомісця, щоб до парку могли під’їхати автомобілі і їх можна було залишити біля нього».



Переглядів: 4219
Поширень: 0