​24 лютого відбулося чергова сесія Вінницької міської ради, під час якої депутати схвалили більше півсотні рішень. Серед них, прийнято нову Програму реабілітації, соціалізації та працевлаштування учасників АТО, схвалено створення КП «Центр історії Вінниці» та внесено зміни до ряду місцевих документів.

Одним з найважливіших рішень сьогоднішньої сесії стало затвердження нової програми, яка допоможе вінничанам-учасникам АТО пройти реабілітацію, отримати психологічну підтримку та, за необхідності, працевлаштуватися. Аналогів подібної програми в Україні немає. При наборі кадрів на вакантні посади у комунальні підприємства пріоритет буде надаватися учасникам АТО за умови відповідності кваліфікаційним вимогам. Реалізація заходів програми підвищить рівень соціального захисту колишніх учасників бойових дій, дасть можливість їх сім’ям отримати додаткові соціальні гарантії, а також покращить психологічний мікроклімат у родинах.

Ще одним рішенням схвалено створення комунального підприємства «Центр історії Вінниці». Він буде займатись дослідженням і популяризацією історії нашого міста. Загалом це підприємство має напрацювати експозицію для подальшого створення Музею історії міста Вінниці, бо повноцінний музей не може бути заснований «з нуля». Центр створюється за ініціативної історичної спільноти Вінниці. «Ми достатньо ефективно за допомоги наших істориків провели у місті всі процеси, які пов’язані з декомунізацією. В процесі спілкування ми зрозуміли, що потім потрібно зробити якийсь консультативно-дорадчий орган по вивченню історії, історичної спадщини і топоніміки, - каже Сергій Моргунов. - Якщо говорити про історію Вінниці, то вона має досить багато «білих» плям. Університети міста, митці, історики – кожен по своєму працюють над науковими роботами. Ми проводимо розкопки, але ці питання не систематизовані. І по великому рахунку у нас немає музею Вінниці. Тому для того, щоб ці питання систематизувати, щоб належним чином відбувалося патріотичне виховання молоді, щоб ми досконало знали історію рідного краю і рідного міста, - було вирішено створити таке комунальне підприємство. Воно буде першим кроком для створення Музею міста Вінниці».

Сесією також було внесено зміни до Програми реформування, розвитку та утримання житлово-комунального господарства. Вони стосуються порядку проведення капітальних ремонтів житлового фонду за чітким механізмом і алгоритмом дій співвласників багатоквартирних будинків. Роботи капітального характеру у висотках можна проводити за співвфінансуванням мешканців та міського бюджету. Причому міський бюджет на себе бере 70% затрат. Відповідно до змін у Програму відтепер всі проекти подаватимуться на електронний майданчик державних торгів ProZorro. Раніше проектно-кошторисна документація для проведення якогось виду капітальних робіт у будинках виготовлялася на замовлення департаменту житлового господарства, тепер же департамент видаватиме тільки акт, де буде прописано перелік необхідних робіт. Проектно-кошторисну документацію співвласники замовлятимуть самі і при розробці вони матимуть можливість вибору матеріалів – дешевших чи дорожчих. Окрім того, якщо переможець електронних торгів запропонував нижчу ціну, то з міського бюджету так і фінансуватиметься 70 % від кошторисної вартості, а мешканці будуть у виграші – вони сплатять тільки залишок від реальної ціни робіт.

Вінниця стане першим містом України, яке сприятиме працевлаштуванню учасників АТО у комунальні установи, заклади і підприємства

Також міський бюджет бере на себе функції щодо фінансування видатків по капітальному ремонту осель інвалідів війни. Такий пункт було додано до Комплексної п



Переглядів: 3523
Поширень: 0