Про це він повідомив журналістам під час прес-конференції на тему «Влада – проти корупції». На думку очільника області , в регіоні є всі умови для ефективного запобігання і протидії корупційним діянням.

Голова облдержадміністрації Микола Джига вважає, що антикорупційні заходи , які вживаються президентом та урядом, а також нове законодавство здатне зменшити корупційний тиск на суспільство і сприяти його цивілізованості і моральності. Разом з тим, він підтримує ідею створення спеціального підрозділу типу Антикорупційного комітету або Національного бюро розслідування.

Закон «Про засади запобігання та протидії корупції» від 11 червня 2009 року, за оцінкою фахівців, докорінно змінить ситуацію. Він не лише суттєво розширив перелік суб’єктів відповідальності за корупцію, а й передбачає покарання навіть за обіцянку або пропозицію такого діяння. Закон набрав чинності з 1 січня цього року, проте був відтермінований парламентом до 1 січня 2011року. Ініціатором цього законопроекту був тоді ще народний депутат, а нині голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига.

Микола Джига наголосив, що особисто контролюватиме виконання в регіоні доручення Президента щодо боротьби з проявами корупції в усіх сферах суспільного життя.

Він попередив: «Моя безкомпромісна позиція з цього питання має стати «сигналом» для не чистих на руку чиновників, які хочуть шахрайським шляхом «залізти в чужу кишеню». Корупція, підкреслив губернатор, вразила усі щаблі державної влади регіону – від найменшого посадовця сільської ради до чиновників обласного рівня. Він додав, що корупційні схеми не можна подолати лише адміністративними методами, повинна працювати економіка і бути налагодженим відомчий контроль.

Микола Джига навів декілька конкретних фактів на підтвердження своїх слів.
Порушено кримінальну справу по факту перевищення службових повноважень службовими особами Барської міської ради та Барського комбінату комунальних підприємств при використанні коштів обласного бюджету, виділених на транспортування, переробку та утилізацію твердих побутових відходів. Державі було заподіяно матеріальних збитків в сумі понад 700 тис. грн.

Прокуратурою Жмеринського району порушено кримінальну справу відносно посадових осіб Жмеринської РДА, які зловживаючи службовим становищем, передали в оренду приватній структурі земельну ділянку з порушенням законодавства, завдавши збитки держави на суму 240 тис. грн..

У вимаганні хабара у сумі 700 тис. грн. було затримано голову Мізяківсько-Хутірської сільської ради за вирішення питання щодо виділення земельної ділянки площею 2 га.

Земельні відносини «рясніють» службовим зловживанням.
Порушено кримінальну справу за фактом підроблення суддею Тульчинського районного суду ухвали, якою було позбавлено права власності на земельні ділянки територіальні громади 2-х сіл Бершадського. району Збитки склали майже 4,5 млн. грн..

Продовжується розслідування кримінальної справи відносно групи з ознаками організованості у складі службових осіб ТОВ «Подільський центр землі». Впродовж 2007-2009 років вони привласнили близько 1 млн. грн., не виконавши своїх договірних зобов’язань з виготовлення технічної документації по видачі державних актів на право власності на землю. На разі встановлюються число громадян, які звертались до цієї структури.
Губернатор обурюється, що нормою життя стало цинічне дрібне хабарництво. Хоча найгучнішою справою року стало затримання «на гарячому» Немирівського мера при отриманні хабара в особливо великих розмірах (майже 2 млн. грн..)

Очільник області також наголосив на необхідності протидії низовій корупції, жертвами якої переважно є пересічні громадяни.
Співробітниками управління державної служби з боротьбі з економічною злочинністю затримано «на гарячому» завідуючу відділенням Вінницької обласної клінічної лікарні, яка як член лікарсько-консультаційної комісії вимагала від матері дитини-інваліда 2500 грн. за надання рішення щодо продовження виплати соціальної допомоги.

Прокуратура Немирівського району порушила кримінальну справу відносно майстра Вінницького обласного навчально-курсового комбінату, який неодноразово брав хабарі за видачу фіктивних свідоцтв про підвищення кваліфікації тракториста.

Також керівник області звернув увагу на недоступність та закорумпуваність системи реєстрації автотранспортних засобів. «Скільки поневірянь проходить людина, щоб зареєструвати автомобіль! Йому доводиться «кланятися» чиновникам і платити їм кошти, інакше вона для них ніхто».

Микола Джига наголосив: чиновники жорстко каратимуться. за будь-яке нецільове використання бюджетних коштів. Наживатися на соціально незахищених категоріях населення – дітях, інвалідах, ветеранах війни – в області не дозволять, додав він. Губернатор повідомив про порушення прокуратурою Ленінського району м. Вінниці кримінальної справи щодо розтрачання 600 тис. грн. бюджетних коштів на «будівництві» Сосонської загальноосвітньої школи Вінницького району та нанесення збитків на загальну суму понад 1 млн. грн.. у зв’язку з поданням неправдивих даних по виконанню реконструкції спортивного комплексу та капітальному ремонту будівлі харчоблоку Самгородецької спеціальної школи-інтернату 1-3 ступенів Козятинського району.
Губернатор заявив, що категорично присікатиме використання корупційних схем в області, а чистоту і моральність чиновницької «армії» назвав однією з умов довіри населення до владних інституцій.

Для довідки:

Корупція - використання особою наданих їй службових повноважень та пов\'язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди такій особі або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов\'язаних з цим можливостей (Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» .)
За результатами дослідження Transparency International в Україні, у 2009 році 62,5% респондентів говорили про те, що вони ставали учасниками корупційних дій за останні 12 місяців, порівняно з 67% тих, хто вказав на це в 2007 році. Незмінним залишається і той факт, що вимагають хабарі вдвічі частіше, ніж їх пропонують.

Разом з цим громадяни України стали більше використовувати особисті зв\'язки. Так побільшало випадків кумівства та протекціонізму в сферах регуляторної політики та перевірок бізнесу (з 23,6% до 25,2%), земельних відносин (з 16,7% до 18,7%), в системі державного нотаріату (з 6% до 11,5%) та у вищих навчальних закладах (з 21,9% до 26,9%).

З початку року за результатами проведених підрозділами Державної служби боротьби з економічною злочинністю заходів у сфері службової діяльності викрито 414 злочинів.
До відповідальності притягуються:
- посадові особи сільських та селищних рад – 45 злочинів;
- посадові особи міських рад – 5 злочинів;
- посадові особи Держкомзему – 5 злочинів;
- посадові особи РДА – 10 злочинів;
- посадові особи митниці – 3 злочини;
- посадові особи Держказначейства – 1 злочин;
- інші – 65 злочинів.
Із загальної кількості викритих злочинів з ознаками кримінальної корупції 79 кваліфікованих, в т.ч. 52 – тяжких та особливо тяжких злочинів.
Службою задокументовано 12 злочинів, збитки по яких становлять понад 100 тис. грн..
Загальна сума завданих збитків становить понад 5 млн. грн.., з яких відшкодовано біля 2,5 млн. грн..

За звітний період підрозділами Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито 72 факти хабарництва.
До відповідальності притягуються 47 осіб, серед яких посадові особи органів місцевого самоврядування, системи охорони здоров’я, навчальних закладів.
Всього викрито злочинів:
- 63 – в закладах освіти;
- 3 – у системі охорони здоров’я;
- 2 – посадові особи органів місцевого самоврядування
- 4 – інші

У сфері розтрачання бюджетних коштів викрито 45 злочинів. Загальна сума збитків, завданих державі у вигляді нецільового використання та привласнення бюджетних коштів становить 4 млн. 154 тис. грн.

У сфері земельних відносин виявлено 12 злочинів.
Установлено 185 га земель, що перебували в незаконному обігу.


Переглядів: 4394
Поширень: 0