Представники місцевої влади та лікувальних закладів піднімали питання покращення якості та доступності медичних послуг, шляхів поліпшення фінансової стану галузі та оптимізації системи закладів охорони здоров’я.

Голова Комітету Тетяна Бахтєєва охарактеризувала стан охорони здоров’я в державі як критичний. Зокрема, у Вінницькій області за останні 10 років чисельність населення зменшилась на 160 тис. чоловік, зростає рівень інвалідності, не вдається застабілізувати рівень дитячої смертності. І хоча Вінниччина, за рейтинговою оцінкою Міністерства охорони здоров’я, входила в п’ятірку кращих регіонів, деякі параметри перемістили область на 19 місце. Зокрема, зазначила Тетяна Бахтєєва, на це вплинули високий показник необґрунтованих виїздів швидкої до хворих з хронічними недугами та неповне забезпечення проведення первинного вакцинального комплексу дітям до року. Начальник обласного управління охорони здоров’я та курортів Лідія Діденко пояснила: батьки відмовляються від щеплень через побоювання щодо якості вакцини. Вона нагадала, що внаслідок надзвичайної події у с. Мізяківські Хутори на Вінниччині, коли у дітей виникла алергічна реакція на проби Манту, вінничани все менше довіряють вакцинації. Також вона додала, що регіон до того ж був забезпечений вакцинами лише на 30%, тому фізично провести повноцінне щеплення медики не могли.

Парламентарі покладають великі надії на реформу галузі, яка повинна наблизити якісну допомогу до населення. Заступник Голови Комітету нардеп Віктор Корж вважає, що на Вінниччині є реальні зрушення у цьому напрямку: «За короткий термін проведена колосальна робота. Реформа реально іде в області», - сказав він. Проривом в реалізації реформи начальник управління охорони здоров\'я ОДА Лідія Діденко назвала створення центрів первинної медико-санітарної допомоги у кожному з 27 районів.

Разом з тим, учасники засідання визнали, що сам законопроект про здійснення пілотного проекту в галузі медицини вимагає доопрацювання. Голова облдержадміністрації Микола Джига, зокрема, вважає: «Потрібно знайти місце в законопроекті, де юридично сформулювати пункт, який дозволить в законному порядку лікувальним закладам залучати спонсорську допомогу». «Сьогодні ніякий бюджет не витримає навантаження на ті потреби, які є в медицині, не кажучи вже про інші програми», - наголосив губернатор. «Матеріально-технічний стан більшості наших лікувальних закладів незадовільний. Інвентаризація оснащеності медичних установ показала, що для придбання першочергово необхідної апаратури потрібно мінімум 100 млн. грн. Забезпеченість транспортом амбулаторій загальної практики сімейної медицини становить 60%, але в більшості це – застарілі автомобілі. Майже кожна п’ята амбулаторія не має електрокардіографа», - додав він. Бюджетне фінансування покриває потреби галузі області лише на 40%, підсумував керівник області. На його думку, охорона здоров’я потребує державної підтримки та співфінансування з позабюджетних джерел. Як очікується, додаткові кошти вивільняться в ході оптимізації ліжкового фонду, яку передбачає реформа в трьох пілотних регіонах.


Переглядів: 5027
Поширень: 0