У Вінницькій області проходить 25-й Всеукраїнський скульптурний пленер "Подільський оберіг". Триватиме він у Ямпільському районі на території Державного історико-культурного заповідника "Буша" з 1 по 19 серпня. Цьогоріч на пленер приїхало дев’ять учасників з Херсонської, Запорізької, Львівської, Київської, Вінницької областей. Після завершення якого на в’їздах до чотирьох сіл Вінницької області встановлять скульптури, які виготовлять скульптори-каменотеси.

Щороку для майстрів, які приїжджають на пленер, обирається тема робіт, а вони вже за власним смаком, вибором, фантазією... створюють скульптури чи скульптурні композиції. Цього літа темою для робіт стали перекази і легенди села Буші.

- Дев’ять скульпторів спочатку вибирали легенду, яка їм стала до вподоби, потім робили ескізи скульптур, а нині приступили до роботи. Що вже вийде побачимо на урочистому закритті 19 серпня, - розповідає директор Державного історико-культурного заповідника «Буша» Олександр Пірняк. - Бо це творчий процес і якими вийдуть герої з переказів та їх характери передбачити неможливо.

До слова, легенди села збирали спільними зусиллями ще до першого пленеру, який засновано у 1986 році й на той час це був перший пленер скульпторів Україні. Із патріархів-скульпторів, які працювали на першому пленері, цього року приїхали лише два: Олексій Альошкін і Андрій Нікітюк. Зі слів Олександра Пірняка, можливо, це пов’язано з тим, що цей пленер, якщо порівнювати з іншими подібними оплачується недостатньо. Перший - фінансувався лише за спонсорські кошти. Нині — у фінансовому питанні частково допомагає і держава.

Окрім теми легенд, зі слів Олександра Пірняка, цього року при в’їзді до чотирьох сіл, таких як Пороги, Качківка, Писарівка, Добрянка каменотеси виготовлять скульптури на іншу тему. Роботи прикрашатимуть дорогу і розповідатимуть про події 1918-1921 років. Адже присвячені вони будуть борцям, які воювали за незалежність України в той період. На це учасникам пленеру Ямпільська районна адміністрація виділила по 2-2,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, що минулого 2010 року майстри прикрасили роботами в’їзди до таких сіл як Михайлівка, Петрушівка, Біла, Дорошівка, Довжок. Тоді темою робіт була Національно-визвольна війна часів Богдана Хмельницького.


Переглядів: 8332
Поширень: 0