І хоча дата не „кругла", відзначали її гучно. Чим живуть невеликі українські міста - цікавилися наші кореспонденти.

Поруч із сучасними спорудами, парками і скверами у місті на березі Дністра збереглося чимало пам’яток давньої архітектури - спадок від різних народів, які населяли цей край. Нинішній Могилів-Подільський теж - багатонаціональний.

Віолета Вонсович, учениця одинадцятого класу:

- У нашому місті можна зустріти людей національності єврейської, польської, російської - ну це переважно. А також і білоруси, вірмени - надзвичайно багато, дійсно.

Городяни сорокатисячного міста мирно співіснують та разом переймаються проблемами з вуличним освітленням та поганими дорогами.

- Я думаю, що хотілося б, щоб були кращі дороги, більше уваги щоб зверталося на освітлення в місті. А так - все у нас хорошо і все добре.

- Було багато варіантів, но ми корінні жителі, і звідси ми нікуди не поїдемо.

- Ну, все нормально. Трошки треба поправити дороги. Міські дороги треба поправити. Особено туди - в сторону Ямполя.

Могилів-Подільський - місто прикордонне. Залізниця та автотраси роблять його важливим посередником в економічних зв\'язках України з Молдовою, Румунією, Болгарією та іншими країнами. Відтак, мери іноземних міст - часті гості як у свята, так і в будні. Обмін досвідом дозволяє покращити рівень життя городян та запозичити шляхи вирішення проблем. Хоча у місцевої влади сподівання все ж таки в першу чергу на державну підтримку.

Петро Бровко, міський голова Могилева-Подільського:

- Я вважаю, перш за все треба частково змінити діючі закони. Орган місцевого самоврядування повинен бути більш життєспроможним. Він повинен мати шанс виживати. Він повинен мати важелі впливу на місцевому рівні. Для того, щоб вирізнити - де господар, а де безгосподарник.

Українські райцентри попри всі складнощі повільно, але розвиваються, переконані у благодійному фонді „Древляни", голова якого також приїхав привітати могилівчан із днем народження і запропонувати посильну допомогу.

Валерій Чорний, голова правління благодійного фонду "Древляни":

- Наш фонд може допомагати в переобладнанні лікарень, тому що рівень забезпечення в нас діагностичний і лікувальний, скажем так, на низькому рівні. Особливо в таких віддалених місцях. Можемо надавати гуманітарну допомогу в одежі, в харчуванні, в лікуванні. Також можемо в фінансових, в інвестиційних варіантах - на розвиток якоїсь підприємницької діяльності.

Чотириста шістнадцятий день народження закінчився символічно: фейєрверком - аби подальша історія міста була ще яскравішою.


Переглядів: 6149
Поширень: 0